Glas Hrvatske

08:19 / 26.10.2021.

Autor: Klara Špančić

''Gastarbajteri milenijci'' - nova knjiga o hrvatskoj demografiji

Ilustracija

Ilustracija

Foto: - / HRT

U knjizi ''Gastarbajteri milenijci'' autor doc. dr. sc. Tado Jurić predstavlja prvu sveobuhvatnu analizu iseljavanja iz Hrvatske i zemalja Jugoistočne Europe u Njemačku i Austriju na engleskom jeziku.

Hrvatsko katoličko sveučilište i Zaklada Konrad Adenauer u Zagrebu organiziraju predstavljanje nove knjige o hrvatskoj demografiji doc. dr. sc Tade Jurića: ''Gastarbeiter Millennials. Exploring the past, present and future of migration from Southeast Europe to Germany and Austria with approaches to classical, historical and digital demography''.


Ponavlja li se gastarbajterska povijest? Mogu li demografske promjene u EU ugroziti temelje liberalne demokracije? Jesu li migracije u EU interesno neutralna i slučajna društvena pojava? Koja su konkretna rješenja na nacionalnoj i EU razini? Zašto indeks korupcije u Hrvatskoj i na Zapadnom Balkanu raste s povećanim iseljavanjem i koje su druge posljedice iseljavanja? Postoji li korelacija između iseljavanja s prostora EU periferije i porasta ilegalnih migracija? Zašto predlažemo parcijalni rad na daljinu u javnom sektoru kao ključnu demografsku mjeru za oživljavanje Hrvatske i EU periferije? 


Samo su neka od pitanja koja propitkuje knjiga ''Gastarbajteri milenijci''. Autor analizira i inovativne pristupe digitalne demografiju u kontekstu revolucije naših spoznaja o migracijama te predviđanju istih. 


Povjesničar i politolog Tado Jurić s Hrvatskog katoličkog sveučilišta u novoj knjizi “Gastarbajteri milenijci” predlaže demografsku mjeru – rad od kuće ili rad na daljinu kao odgovor na demografske izazove s kojima se suočava Hrvatska, ali i Europska unija.


Kada bi se iz javnog sektora, smatra Jurić, pet posto radnika vratilo ili preselilo na periferiju u kojoj mogu kupiti kuću za 30 tisuća eura koja u Zagrebu košta do 300 tisuća eura, oživjele bi se mnoge hrvatske depopulirane regije.


- Rad na daljinu usporio bi odljev mozgova s periferije Hrvatske, ali i EU. Ova bi mjera mogla ponovno naseliti velika napuštena područja Hrvatske, ali i biti primjer ostalim EU periferijama. Mjera bi mogla dati novi poticaj napuštenim ili demografski ranjivim područjima i omogućiti radnicima da napuste gradove s visokim životnim troškovima. Time bi se divljanje cijena nekretnina u Zagrebu i Splitu dovelo u red - kazao je povjesničar i politolog, Tado Jurić. 


Predstavljanje knjige održat će se u četvrtak, 4. studenog u 18 sati na Hrvatskom katoličkom sveučilištu u Zagrebu. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!