Glas Hrvatske

14:29 / 25.07.2022.

Autor: Glas Hrvatske

Festival vještina za život

Festival vještina za život

Festival vještina za život

Foto: Scouts / ustupljena fotografija

Festival vještina za život održava se u Lovincu u Lici do 1. kolovoza. Organizatori su Savez izviđača Hrvatske, Ravnateljstvo civilne zaštite, Hrvatski Crveni križ, Hrvatska gorska služba spašavanja i Hrvatska zajednica tehničke kulture. Sudjeluje više od 2000 sudionika iz Hrvatske i svijeta.

Festival vještina za život

Festival vještina za život

Foto: Scouts / ustupljena fotografija

Smotra se odvija pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića te pod pokroviteljstvom Ličko-senjske županije, Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade, Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj i Američke gospodarske komore, a u suradnji s više od 30 partnerskih organizacija i institucija.


Na Smotri sudjeluju i izviđači iz Ukrajine, Francuske, Izraela, Bugarske, Nizozemske, Njemačke, Bosne, Slovenije i Crne Gore.


Sudionici iz Hrvatske dolaze iz 50 izviđačkih udruga širom zemlje. Spava se u šatorima u 30-ak izviđačkih kampova organiziranih širom Lovinca, a za cijelo vrijeme trajanja Smotre organiziran je program podijeljen u 9 centara znanja – preživljavanje, planinarenje, biciklizam, spašavanje, prirodnjaštvo, drvne konstrukcije, plovidba, arheologija, astronomija. Tokom Smotre na širem području općine Lovinac bit će organizirano više od 50 volonterskih akcija kojima će izviđači pomoći zajednici.


- U naredna dva tjedna Lovinac postaje naš novi dom. Pripremili smo više od stotinu raznolikih aktivnosti širom županije kroz koje će sudionici upoznati lovinački kraj i južnu Liku, od Cerovačkih pećina do najviših vrhova Velebita. U organizaciji sudjeluje preko 200 mladih i odraslih volontera i izviđačkih voditelja te oko 50 izvoditelja programa iz partnerskih institucija i organizacija, a Smotru podržava više od 50 partnerskih organizacija i institucija, pokrovitelja i sponzora. Hvala od srca svima što su prepoznali važnost i veličinu ovakve izviđačke organizacije i što ćemo zajedno omogućiti našim mladima stjecanje novih vještina za život - izjavio je Siniša Ivanković, dopredsjednik Saveza izviđača Hrvatske.


Okupljene je kao domaćin pozdravio i Ivan Miletić, načelnik općine Lovinac.


- Ovih sam dana više puta naišao na kolone izviđača, postrojene i uredne, ali svaki put spremne odgovoriti pozdravom i osmjehom. Srce mi je puno zbog toga. Lovinac je već sinoć bio kao jedan mali gradić. Lijepo, veselo, živo mjesto, puno mladosti - rekao je Miletić.


Ravnateljstvo civilne zaštite pomaže u organizaciji smotre logistikom, opremom i ljudstvom te je ravnatelj Damir Trut sa suradnicima obišao Smotru: - Mi smo u ravnateljstvu Civilne zaštite odmah prepoznali značaj ove aktivnosti i kao suorganizator i partner podržali smo 11. Smotru i Festival vještina za život. Izviđači su naš stalni partner i članovi su Državne intervencijske postrojbe Civilne zaštite. U ova izazovna vremena važno je raspolagati vještinama za život jer kroz naše brojne zajedničke aktivnosti potičemo znanje, sposobnost i vještine potrebne kako bi se mogli snalaziti u nesrećama i katastrofama, ali i u svakodnevnom životu. Nadam se da ćemo kroz ove zajedničke aktivnosti dobiti i nove osposobljene spašavatelje i pripadnike postrojbi sustava Civilne zaštite - zaključio je Trut.


Ličko-senjska županija ponosni je pokrovitelj i jedan od suorganizatora 11. Smotre pa je okupljene pozdravio i Ličko-senjski župan Ernest Petry.


- Kao župan iskazujem ponos da smo suorganizator ovog hvale vrijednog susreta gdje vidim mladost koja pokazuje da je ova općina, koja je bila Ličko-senjski Vukovar, koja je bila urušena u Domovinskom ratu, kao Feniks koji se ponovno rađa iz pepela. Danas je dobila novo srce, novu mladost o kojoj ćemo skrbiti i kojoj ćemo vratiti život zahvaljujući vašim aktivnostima na području Općine Lovinac – poručio je župan Petry izviđačima.


Okupljene je na kraju pozdravio Ante Bačić, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, saborski zastupnik i predsjednik Hrvatske izviđačke parlamentarne unije, saborskog pododbora. - Kada se sjetimo svih projekata Saveza izviđača Hrvatske unazad nekoliko godina, nakon uspješne Boranke, Šumoboraca i Co2mpensating by planting, sada se uhvatiti u koštac sa vještinama za život učeći mlade istima nešto je što europske države i NATO tek sada razmišljaju uvesti, sada kada raspravljaju o povećanju proračuna za sigurnost, Savez izviđača Hrvatske je opet dva-tri koraka ispred države, ispred Europe i svijeta, na čemu vam čestitam.“ – zaključio je Bačić koji je zajedno s Bojkom Kukićem, starješinom 11. Smotre, svečano otvorio Smotru.


Moto 11. Smotre je "Vještine za život - Putokaz za bolji svijet“, a u sklopu Smotre, od 29. srpnja do 1. kolovoza održat će se i Festival vještina za život koji će biti otvoren za javnost.


U sklopu Festivala održat će se 29. srpnja Dan tehničke kulture, 30. srpnja Dan Civilne zaštite i operativnih snaga, 31. srpnja Europski Dan i obilježavanje Europske godine mladih te 1. kolovoza Dan za klimu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!