Glas Hrvatske

12:55 / 10.09.2023.

Autor: Snježana Jurišić

Festival NOcTEs Aquae Iasae predstavio zvijezde svjetskih pozornica

Festival NOcTEs

Festival NOcTEs

Foto: Mirjana Žugec Pavičić / Glas Hrvatske

Operni festival NOcTEs na arheološkom lokalitetu Aquae Iasae u Varaždinskim toplicama ovaj vikend predstavio je glazbene umjetnike svjetskih pozornica među kojima je svoje umijeće pokazao i dvadesetogodišnji hrvatski pijanist Stjepan Gerić koji studira u Beču.

Arheološki lokalitet Aquae Iasae u Varaždinskim Toplicama ovaj vikend (8. - 10.09.) postao je velika mistična pozornica pod zvijezdama. Trodnevni operni festival NOcTEs Aquae Iasae po treći se put održava na ovom najvećem arheološkom lokalitetu kontinentalnog dijela Hrvatske, u organizaciji TZ Varaždinskih Toplica, Grada Varaždinske Toplice, Zavičajnog muzeja i Varaždinske županije. Idejna začetnica festivala je operna pjevačica Jelena Štefanić.Festival je u petak otvorio Gianfranco Pappalardo Fiumara, dobitnik prestižne nagrade francuske Sorbone – Grand Prix Excellente za doprinos umjetnosti, pijanist koji je nastupao na najznačajnijim svjetskim pozornicama, a za hrvatsku publiku izveo je djela J. S. Bacha, W. A. Mozarta, A. Salieria, V. Bellinija, S. Thalberga, F. Liszta te L. van Beethovena.

U subotu je pozornica bila rezervirana za Stjepana Gerića, mladog hrvatskog pijanista, dvadesetogodišnjaka iz Varaždinskih Toplica, s isto tolikim brojem osvojenih domaćih i međunarodnih nagrada, koji studira na Akademiji za glazbu i scensku umjetnost u Beču. Njegov su odabir skladbe Chopina, Haydna, Beethovena i Skrjabina, a pred njim je blistava budućnost i svjetla svjetskih pozornica. U utorak u Beču Stjepan Gerić nastupa na predstavljanju Baroknih večeri u Varaždinu.

Treći dan festivala donosi koncert pod nazivom Gianfranco & Friends. Atraktivne operetne arije Puccinija, Verdija, Bizeta i ostalih kompozitora uz dašak humora i ljubavne zavrzlame zasigurno će biti pravi doživljaj. Uz Gianfranca nastupit će operni pjevači, gosti festivala iz Italije Alessio Quaresima (bariton) i Roberto Cresca (tenor), operne pjevačice Jelena Štefanić (sopran), Martina Tomčić (mezzosopran), Sofija Cingula (mezzosopran) te mlada zvijezda iz Makedonije Eva Zhivkovska s rasponom  glasa 3 oktave,  koja je već osvojila brojne europske pozornice.„Sljubljivanjem visoke kulture u vidu glazbene umjetnosti renomiranih umjetnika sa svjetskih pozornica i arheološke baštine od iznimnog značaja želimo doprinijeti prepoznatljivosti našeg malog gradića u visokim kulturnim krugovima. Cilj nam je da ovaj festival postane mjesto susreta ljubitelja opere i kulture, prepoznatljiv u ovom dijelu Europe upravo po značaju i ljepoti očuvane i prezentirane arheološke baštine”, naglasila je Lana Husnjak, direktorica TZ grada Varaždinske Toplice.Dojmove i priče sa Festivala zabilježila je  i naša novinarka Mirjana Žugec Pavičić, a  moći ćete ih pratiti  u emisijama Glasa Hrvatske: Globalna Hrvatska, Hrvatski stil, Hrvatima izvan domovine i dr.

Galerija
Hrvatski pijanist Stjepan Gerić, Foto: Mirjana Žugec Pavičić/Glas Hrvatske
NOcTEs festival, Foto: Mirjana Žugec Pavičić/Glas HrvatskeSjjepan Gerić i njegov profesor klavira iz MŠV Danijel Oto, Foto: Mirjana Žugec Pavičić/Glas Hrvatske

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!