Glas Hrvatske

14:25 / 12.10.2019.

Autor: Klara Špančić

''Europa i kultura sjećanja''

(Foto: hrt.hr)

(Foto: hrt.hr)

Foto: - / HRT

Gradišćanski Hrvati iz Slovačke, Austrije i Mađarske organizirali su u Zagrebu simpozij "Europa i kultura sjećanja". Njihova je želja bolje međusobno povezivanje, ali i jačanje veza s Hrvatskom.

Ideja međunarodnoga skupa koji se održava u Nadbiskupijskom pastoralnom institutu na Kaptolu je da treba promišljati o kulturi sjećanja koja se mora suprotstaviti kulturi zaborava.

- Današnja Europa treba se ponovno prisjetiti svojih zajedničkih europskih načela i kršćanskih vrijednosti na kojima je nastala - poručio je željezanski biskup, mons. Egidije Živković.

- Mi se puno bavimo prošlošću, ali je nikako ne uspijevano obraditi i njome ovladati. Želimo dati doprinos i napraviti iskorak u budućnost - istaknuo je biskup.

Susret biskupa mons. Živkovića i ministra Grlića Radmana. (Foto: Gordan Grlić Radman/ Twitter)

Susret biskupa mons. Živkovića i ministra Grlića Radmana. (Foto: Gordan Grlić Radman/ Twitter)

Foto: - / -

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman rekao je da su Hrvati, bez obzira na to gdje žive, oslonjeni na čuvanje vlastitog identiteta, kulture, jezika i običaja.

- To Hrvatska podupire. To je i temeljna ustavna obveza i hrvatske institucije su tako ustrojene. Zato imamo Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske – poručio je ministar.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!