Glas Hrvatske

13:41 / 10.07.2021.

Autor: Klara Špančić

Dubrovnik forum 2021.

Dubrovnik forum

Dubrovnik forum

Foto: Grgo Jelavić / PIXSELL

U Dubrovniku traje godišnja Međunarodna konferencija Dubrovnik Forum. Među mnogim temama, glavna je - utjecaj pandemije na geopolitičke odnose. Na konferenciji su među ostalima premijer Andrej Plenković i deset europskih ministara vanjskih poslova, koje predvodi šef europske diplomacije Josep Borrell. 

Sudionicima foruma na otvorenju su se obratili premijer Andrej Plenković, Josep Borrell i predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković. Plenković je predstavio hrvatsko iskustvo u borbi protiv pandemije, a kao glavne ciljeve Hrvatske do 2023. istaknuo je ulazak u Schengen i eurozonu. Osvrnuo se i na stanje na jugoistoku Europe i založio za promjenu izbornog zakona u BiH.


Borrell je s opreznim optimizmom rekao da Europska unija nakon godinu i pol dana pandemije napokon izlazi iz tunela, no situacija je, kaže, i dalje teška u velikom dijelu svijeta. Stoga smatra kako je u našem interesu doniranje cjepiva siromašnim zemljama.


Na marginama foruma Plenković je održao bilateralne sastanke s posebnim predstavnikom EU-a za pregovore Srbije i Kosova Miroslavom Lajčakom, novim visokim predstavnikom za BiH Christianom Schmidtom, kao i s potpredsjednikom Europske banke za obnovu i razvoj.
"U BiH želimo jednakopravnost sva tri konstitutivna naroda"


U svom uvodnom izlaganju, premijer Plenković je, s obzirom da je zapadni Balkan jedna od tema skupa, ponovio potporu svim susjednim zemljama na njihovom europskom putu.


- Zemlja smo koja doista podupire svoje susjede u europskim aspiracijama - poručio je Plenković, izrazivši želju za pronalaskom rješenja između Bugarske i Sjeverne Makedonije.


- Smatramo da Sjeverna Makedonija već dovoljno čeka na početak međuvladine konferencije - rekao je Plenković pa istaknuo "sazrelo je vrijeme da Albanija i Sjeverna Makedonija konačno započnu pristupne pregovore".


Za BiH je rekao da je povijesno, geografski, kulturološki najvažniji naš susjed. Naglasio je važnost držanja slova Daytonskog sporazuma te da sva tri konstitutivna naroda trebaju biti jednaka, izrazivši nezadovoljstvo praksama koje su na djelu od 2006. godine.


- U BiH želimo jednakopravnost sva tri konstitutivna naroda, nismo zadovoljni praksom od 2006. i nadamo se da će politički akteri preuzeti odgovornost te da će promjene izbornog zakona omogućiti jednaku zastupljenost svih, kazao je Plenković.


Također je kazao da službeni Zagreb podržava reforme i u drugim zemljama, Crnoj Gori, Srbiji i Kosovu. Govor je zaključio riječima da Hrvatska želi osnažiti suradnju sa zemljama Sredozemlja i najavio da će se Hrvatska i Slovenija u rujnu pridružiti skupini sedam mediteranskih zemalja.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!