Glas Hrvatske

12:53 / 05.06.2021.

Autor: Klara Špančić

Drugi dan sjednice Savjeta Vlade RH za Hrvate izvan RH

Sjednica Savjeta Vlade za Hrvate izvan RH

Sjednica Savjeta Vlade za Hrvate izvan RH

Foto: HTV / HRT

Četvrta sjednica drugoga saziva Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske održava se i danas u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu. U fokusu današnjeg zasjedanja je hrvatsko iseljeništvo u prekomorskim i europskim zemljama. 

Drugi dan sjednice Vladina Savjeta za Hrvate izvan RH započeo je sastankom članova Savjeta, predstavnika europskog i prekooceanskog iseljeništva. Položaj i problemi Hrvata u iseljeništvu  glavna su tema. 


- Naglasak je na pitanju demografije, pitanju glasovanja Hrvata izvan RH, na projektima za mlade iz hrvatskog iseljeništva. U radu će sudjelovati predstavnici svih hrvatskih zajednica od Aucklanda na Novom Zelandu do Vancouvera u Kanadi - kazala je Croatiana  Gregurić iz Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH.


Sjednica će se održati u formatu dva videosastanka. Na današnjoj sjednici sudjeluju državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH Zvonko Milas, državna tajnica Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade Željka Josić, državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa i uprave Sanjin Rukavina.


Državna tajnica Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade, Josić, kazala je kako se posljednjih 5 godina javlja trend iseljavanja mladih iz Hrvatske u Irsku. Dodala  je kako je Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske posebno orijentiran na mlade, stoga su trendovi useljavanja mladih iz iseljeništva dobri. 


Da je tome pomogao novi Zakon o državljanstvu smatra državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH, Zvonko Milas koji je dodao kako povratku mladih hrvatskih iseljenika pridonosi i projekt Ljetna škola domovina, zahvaljujući kojemu je nekoliko mladih iz iseljeništva ostalo živjeti u Hrvatskoj. Istaknuo je i veliku važnost projekta Korijeni i Leadership programa Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.


U 17 sati počet će plenarni dio sjednice Savjeta.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!