Glas Hrvatske

10:34 / 17.03.2020.

Autor: Klara Špančić

Devet novozaraženih, Božinović najavio mjere na granici

(Foto: Igor Kralj/ Pixsell)

(Foto: Igor Kralj/ Pixsell)

Foto: - / Pixsell

Koronavirusom u Hrvatskoj zaraženo je još devet ljudi, pa je ukupna brojka 65 zaraženih, a učinjeno je 1014 testiranja, izvijestio je ministar zdravstva Vili Beroš na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Do sada je na koronavirus učinjeno 1014 testiranja, od kojih su neka još u tijeku, 630 kontakata je pod nadzorom.

- Epidemiološka slika je u datim okolnostima i nadalje vrlo dobra i napravit ćemo sve da ona ostane takva i u bududućim danima. Međutim, izvjesno je u budućim danima s obzirom na epidemiološku karakteristiku ove epidemije da broj oboljelih u Hrvatskoj može rasti - istaknuo je ministar Vili Beroš.

Rekao je da je generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus detektirao tri osnovna elementa koja su inicijator za lošu epidemiološku sliku - nedovoljan broj testiranih, nedovoljna briga o izolacijama i nedovoljno praćenje kontakata.

Hrvatska je sve to napravila, naglasio je Beroš.

- Mi smo dosad napravili sve da po stručnom prijedlogu imamo adekvatan broj testiranih i mišljenja smo da smo tu promptni i adekvatni - rekao je ministar zdravstva.

Formirali smo određeni broj centara za testiranja, ali ne povećavamo broj jer je struka tako rekla, kazao je. Vode se računa o izolacijama i karantenama, kao i svim mogućim kontaktima, dodje. 

Apelirao je na starije građane i kronične bolesnike da ostanu u kućanstvima i izlaze samo u slučajevima nužde, a Stožer i društvo će se pobrinuti da dobiju sve što im je potrebno. 

- U okviru Stožera organizirat ćemo dostavu lijekovima starijima i nemoćnima - rekao je Beroš.

- Radimo i na tome da se organizira dostava hrane, dodao je.

- Među pozitivnim pacijentima nema težih simptoma - rekla je dr. Alemka Markotić iz Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" u Zagrebu.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović ponovno je pozvao građane da poštuju pravila samoizolacije.

- Dobili smo 533 dojave o kršenju, 93 osobe su sankcionirane - rekao je Božinović.

(Izvor: hrt.hr)

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!