Glas Hrvatske

12:41 / 30.07.2022.

Autor: Branimir Njikoš

Dani Eugena Buktenice

Galerija Vicka Buktenice na Šolti

Galerija Vicka Buktenice na Šolti

Foto: snimka zaslona / matis.hr

Dani Eugena Buktenice održavaju se od 25. do 27. kolovoza 2022. u sklopu Kulturnog ljeta na otoku Šolti. Hrvatska matica iseljenika poziva sve Hrvati izvan RH, pogotovo s otoka Šolte, da se uključe u ovu mrežu ljubitelja hrvatske naive i pridruže se ovom vrijednom programu.

Priča o Eugenu Buktenici Đenku odavno je prerasla okvire otoka Šolte, a specifičnim likovnim izričajem u maniri dalmatinske naive morskih motiva, ovaj slikar dao je veliki doprinos umjetničkom pravcu koji je postao hrvatski brend. Đenkov put nastavio je i Vicko Buktenica i ovaj program jedan je od niti koje tkaju razvoj otoka kroz kulturu u smjeru Centra dalmatinske naive.

 

U sklopu svečanog otvaranja cijele manifestacije 25. kolovoza 2022. u Bratskoj kući bit će i otvaranje izložbe Podravska idila na Šolti, autora Mirka Horvata iz Kloštra Podravskog, izložba izbora djela šoltanskih slikara naive te prigodni kulturno-umjetnički program.


Mala škola naive uključuje dvije likovne radionice 26. i 27. kolovoza koje vodi Vicko Buktenica te gosti Ankica i Ante Karačić. Bit će to zanimljivo putovanje u promociji izvorne hrvatske kulturne baštine.


Pokrovitelji manifestacije su Općina Šolta i Turistička zajednica Općine Šolta, organizator je Kulturno-informativni centar Otoka Šolte, suorganizator Likovna udruga Eugen Buktenica i partner Hrvatska matica iseljenika.


(Izvorni tekst: matis.hr/Snježana Jurišić)

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!