Glas Hrvatske

15:10 / 29.06.2022.

Autor: David Rey

Čileanski književnici predstavljeni u Zagrebu

Tribina Sedam čileanskih pjesnika

Tribina Sedam čileanskih pjesnika

Foto: Vlatka Sambolec / privatna arhiva

U Knjižici Marije Jurić Zagorke u Zagrebu književnici Željka Lovrenčić i Dražen Katunarić predstavili su sedam čileanskih pjesnika hrvatskog podrijetla. 

U sklopu niza tribina "Tumači poezije" koji organizira Hrvatski PEN centar, u Zagrebu je održan program predstavljanja sedam čileanskih pjesnika hrvatskih korijena. 


Antonio Rendic Ivanovic rođen je u Svetom Ivanu na otoku Braču. Još kad je bio dijete njegova se obitelj preselila u Antofagastu, na sjever Čilea. Za svoj književni i profesionalni rad dobio je mnogobrojne nagrade. Primio je orden papinskog reda Svetoga Silvestra, a Čileanska vlada mu je dodijelila zlatnu medalju za osobite zasluge.


Roque Esteban Skarpa Straboni rođen je u Punta Arenasu, podrijetlom je iz Starog Grada na Hvaru. Od 1952. redoviti je član Čileanske akademije, a od 1980. njezin predsjednik. Te je godine dobio Nacionalnu nagradu za književnost. Dobitnik je i odličja zajednice hrvatskih iseljenika u Magallanesu za zasluge na području znanosti i kulture


Desenka Vukasovic de Draksler rođena je u Punta Arenasu. Otac joj je iz Omiša, a majka iz Povlja (Brač). Pjesnikinja je i spisateljica kratkih priča, dobitnica raznovrsnih književnih nagrada i priznanja. Česta tema njezine poezije je o useljenicima, o kojima piše toplo i osjećajno,


Astrid Fugelie Gezan rođena je u Punta Arenasu. U njezinim se djelima jasno opaža stvaralačko sazrijevanje koje je razvidno u tematici te u sve boljem poznavanju umjetničke tehnike.


Emilia Toro Leontic rođena je Santiagu. Bila je članicom uprave Čileansko-hrvatskoga kulturnog instituta. Glasnica je ljubavi i mira. 


Ramón Díaz Eterovic rođen je u Punta Arenasu. Pjesnik, prije svega prozaik, bivši predsjednik Društva čileanskih književnika. Njegove priče sabrane su u nekoliko antologija i prevedene na nekoliko jezika. Djelo mu je objavljeno u Hrvatskoj.

 

Andrés Morales Milohnić rođen je u Santiagu. Smatra ga se jednim od najboljih mlađih hispano-američkih pjesnika. Dobitnik je knjiživne nagrade Pablo Neruda, 2001. godine. Jedan je od najvećih promotora hrvatske kulture u Čileu. 2007. godine postao je najmlađim članom Čileanske akademije za jezik.

Željka Lovrenčić

Željka Lovrenčić

Foto: ustupljena fotografija / -

Željka Lovrenčić - audio

O čileanskim književnicima hrvatskog podrijetla govorili su Željka Lovrenčić i Dražen Katunarić.


Željka Lovrenčić jedna je od najčvršćih spona između Hrvatske i Čilea. Godinama se bavi proučavanjem hrvatskoga iseljeništva u Čileu te prevođenjem djela čileanskih autora na hrvatski jezik i hrvatskih na španjolski.


Dražen Katunarić urednik je knjige autora Jerka Ljubetića Hrvatska - Čile: Povijesne i kulturne veze. Knjiga objedinjuje bogatu građu o životu i stvaralaštvu hrvatskih iseljenika u Čileu.       

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!