Glas Hrvatske

09:30 / 04.06.2021.

Autor: Glas Hrvatske

Sjednica Savjeta Vlade RH za Hrvate izvan RH

4. Sjednica Savjeta Vlade za Hrvate izvan RH

4. Sjednica Savjeta Vlade za Hrvate izvan RH

Foto: HRT / HRT

Ovogodišnja četvrta sjednica drugog saziva Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske zbog pandemije koronavirusa održala se u pet zasebnih videosastanaka u Kongresnom centru Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.  Sa sjednice je poslana jasna potpora Hrvatima u BiH za izmjenu Izbornog zakona.

Četvrtu sjednicu drugoga saziva Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske otvorili su državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Zvonko Milas, predsjednik Savjeta Vlade RH za Hrvate izvan RH, Ivan Grbešić i ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman koji je istaknuo kako je središnja tema današnje sjednice bio položaj hrvatskoga naroda u Bosni i Hercegovini te narušavanje njihovih prava u toj zemlji. 


- Ustanovili smo da se posljednjih 25 godina prava Hrvata u Bosni i Hercegovini narušavaju, došlo je do aberacija međunarodnih predstavnika koji su u tim takozvanim ''puzajućim'' reformama zapravo išli u pravcu slabljenja položaja hrvatskog naroda koji se očituje i u Izbornom zakonu koji bi trebao biti promijenjen i on bi trebao pojačati konstitutivnost koja je utvrđena Daytonskim sporazumom. Hrvatska se snažno zalaže za promjenu Izbornog zakona koji bi trebao utvrditi jednakopravnost i konstitutivnost, mi ne želimo ništa više, ali niti manje od ostala dva naroda. Hrvati zaslužuju prava koja su im zajamčena Daytonskim sporazumom, ali i Ustavom, svoj politički legitimitet jer su najmanji narod prema broju, ali autohtoni narod u toj zemlji.


Tu je Hrvatska kao jedina zemlja članica Europske unije koja s BiH dijeli više od 1100 kilometara zajedničke granice, kao supotpisnica Daytonskog sporazuma, pozvana svjedočiti o situaciji u Bosni i Hercegovini, upozoravati međunarodnu zajednicu, NATO i Europsku uniju, ukoliko postoje određene nedemokratske tendencije i ako je narušen ustavno-pravni karakter bilo kojega naroda Bosne i Hercegovine – istaknuo je ministar Grlić Radman i dodao kako Hrvatska snažno podupire europsku perspektivu BiH.Ministar Grlić Radman

Ministar Grlić Radman

Foto: Ivana Perkovac / GH

U svom izlaganju ministar Grlić Radman predstavio je suradnju Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine te različite projekte potpore RH Bosni i Hercegovini, od humanitarne do razvojne pomoći te projekte prekogranične suradnje, ali i kulturne, obrazovne, inovacijske i znanstvene projekte. Dodao je kako će se u budućnosti aktivno zalagati za osnaživanje suradnje između hrvatskoga iseljeništva i njihovu povezivanju s hrvatskim diplomatsko-konzularnim sjedištima diljem svijeta.


Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Zvonko Milas, istaknuo je kako hrvatski narod u Bosni i Hercegovini ima snažnu potporu svih članova i članica Savjeta za Hrvate izvan RH.


- Govorili smo o zauzimanju Hrvatske kroz senzibiliziranje međunarodne i hrvatske javnosti o svim pitanjima Hrvata izvan RH, posebice za naše sunarodnjake u BiH, svjesni preglasavanja Hrvata u toj zemlji. Vjerujem da je, rekao bih, za sve nas krunski cilj izmjena Izbornog zakona koji će samim time pridonijeti da svi narodi bez obzira na njihov broj, veličinu mogu sami sebi birati svoje predstavnike u političkom životu BiH - poručio je državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH Zvonko Milas


Članovi i članice Vladina Savjeta razgovarali su i o projektima i načinima poboljšanja uvjeta života za Hrvate u BiH s ciljem smanjenja njihova iseljavanja.


Današnjoj sjednici Savjeta Vlade RH za Hrvate izvan RH prisustvovala je i predsjednica saborskog Odbora za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Zdravka Bušić, koja je članove Savjeta izvijestila o djelovanju Vlade RH i Hrvatskoga sabora vezano uz status Hrvata u Bosni i Hercegovini.


Državni tajnik Milas dodao je kako mandat drugoga saziva Savjeta traje do rujna, a nakon toga će se formirati i treći saziv Savjeta Vlade RH za Hrvate izvan RH.

Uz BiH, na sjednici Savjeta razgovaralo se o obrazovanju i zaštiti kulturne baštine te demografskim kretanjima vezanima za pripadnike hrvatske nacionalne manjine u 12 europskih država. O statusu Hrvata u Mađarskoj i Srbiji govorio je potpredsjednik Savjeta Vlade za Hrvate izvan RH i predstavnik hrvatske nacionalne manjine, Ivan Gugan.
Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!