Glas Hrvatske

09:52 / 02.02.2019.

Autor: Tomislav Šikić

Budućnost dovedena u srce Slavonije

(Foto: screenshot/Glas Slavonije)

(Foto: screenshot/Glas Slavonije)

Foto: - / -

U središtu Valpova s radom je započela startup tvrtka Spectra koja se, između ostaloga, bavi razvojem mobilnih aplikacija, ali glavni naglasak stavlja na razvoj aplikacija s komponentama vritualne i proširene stvarnosti.

Njezin vlasnik, 33-godišnji Valpovčanin Ivan Rajković koji je zajedno sa svojom ekipom još 2016. godine budućnost odlučio dovesti u Valpovo i srce Slavonije, hrabri je mladi čovjek koji je u tome području vidio razvojne mogućnosti bez granica, a u priču je uključio grafičke dizajnere, programere, snimatelje, audioinženjere, 3D modelare, videoanimatore, javlja Glas Slavonije.

Svi oni dio su za našu zemlju jedne potpuno nove priče i tehnologija kojima se trenutačno ne bavi nitko u Hrvatskoj, a koja je i u Europskoj uniji tek u začecima. Nazvali su je simbolično "Hrvatska za sve – Croatia for Everyone" i već je privukla pozornost i domaće i inozemne javnosti iako je riječ o projektu koji bi u cijelosti trebao biti završen tek u ožujku ove godine. Za svoju su ideju osvojili i zlatnu medalju na Međunarodnome sajmu inovacija u Zagrebu.

(Foto: Pixabay)

(Foto: Pixabay)

Foto: - / Pixabay

- Ideja za projekt "Hrvatska za sve - Croatia for Everyone" rodila se 2016. godine, kada je i prijavljena na EU fond Konkurentnost i kohezija – Inovacije MSP-a, a već sljedeće godine odobrena su nam sredstva u iznosu od 1.032.851,88 kuna te je projekt krenuo u provedbu - priča specijalist za računalne mreže Rajković.

Ono što ovaj projekt čini inovativnim jest korištenje tehnologija virtualne i proširene stvarnosti, a obuhvaća izradu aplikacije za iOS i Android operativne sustave odnosno pametne telefone i uređaj – specijalne naočale za prikaz virtualne stvarnosti. - Svu tu tehnologiju usmjerili smo u unaprjeđenje turizma kao jedne od naših najvažnijih grana sa željom da turiste odmaknemo od tradicionalnih slika, brošura ili klasičnih promotivnih videospotova o nekoj lokaciji, nego da im o tome damo jedno posve novo iskustvo kakvo nisu dotada doživjeli i zbog čega će još više poželjeti posjetiti određenu turističku destinaciju - objašnjava.

(Foto: Pixabay)

(Foto: Pixabay)

Foto: - / Pixabay

Zajedno sa svojom ekipom prvu takvu priču odlučio je ispričati o Kopačkom ritu tehnologijom virtualne stvarnosti kroz specijalne naočale kojimaa se iz dnevne sobe može boraviti u dojmljivoj prirodi, ploviti jezerom Sakadaš, gledati Kopački rit iz perspektive orla ili pak "iz prvoga lica" u 360 stupnjeva zaviriti u svaki kutak te prirodne ljepote iz zraka i s kopna, statično ili u pokretu. Rajković očekuje da će u budućnosti biti novih, sličnih projekta za promociju hrvatskih nacionalnih parkova i parkova prirode.

Ističe i da se u aplikaciji koja je namijenjena pametnim telefonima koristi tehnologija proširene stvarnosti (AR - augmented reality) koja omogućuje da se virtualni svijet na poseban način stopi s onim stvarnim.

- Zamislite da svaki kip ili slika na koje naiđete ožive i ispričaju vam svoju priču. S tehnologijom proširene stvarnosti i to će biti moguće - najavljuje uzbudljive mogućnosti Rajković. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!