Glas Hrvatske

10:23 / 07.12.2021.

Autor: David Rey

Brazilski dani u Puli i njihovi odjeci u Hrvatskoj

Brazilski dani

Brazilski dani

Foto: Milan Puh / osobna arhiva

U Puli su održani deveti Brazilski dani kojima se željelo još više približiti Brazil hrvatskoj publici - javlja prof. Milan Puh koji živi u Sao Paulu.   

- Pozdrav svim slušateljima Glasa Hrvatske. U Puli su održani deveti Brazilski dani. Unatoč relativno nepovoljnoj situaciji uzrokovanoj povećanim brojem slučajeva zaraženih korona virusom, uspjeli smo pripremiti tri dana s mnoštvom događaja kojima se željelo dodatno približiti Brazil hrvatskoj publici, a ovdje je uvijek svakako važna i hrvatska iseljenička zajednica kao jedna od poveznica između ove dvije naoko udaljene zemlje. 


Ove godine smo imali priliku započeti Dane s otvorenjem izložbe o slikaru Silviju Pletikosu koji se početkom šezdesetih iselio iz grada Vodnjana u Brazil gdje je ostvario značajnu karijeru, a za koju malo se zna kod nas, a dobra je vijest da će iduće godine biti otvorena još jedna izložba, ovaj put ne samo o njegovom životu i djelu nego i s radovima koji su ostali u domovini, što nam je svakako bio i cilj.


Osim toga, na otvaranju nas je počastila Elis Lovrić svojim nastupom u čast ovom nedavno preminulom umjetniku i profesoru, i to na tri jezika koja su obilježila njegov život - hrvatskom, talijanskom i brazilskom portugalskom - kaže prof. Milan Puh.   

Elis Lovrić

Elis Lovrić

Foto: Milan Puh / osobna arhiva

Uslijedio je okrugli stol na kojem su predstavljene dvije knjige.


- Jednu koja još treba izaći: "Panoramu suvremenog hrvatskog pjesništva: dodiri triju jezika", u kojoj se nalazi sedamnaest pjesnikinja i pjesnika prevedenih na španjolski i portugalski jezik, radom Željke Lovrenčić, Tomislava Correie-Deura i mene, a što će biti prva publikacija ove vrste u Brazilu, a i u ostatku Latinske Amerike, budući da je malo antologija u kojima se predstavlja hrvatska književnost.


Ova knjiga bi trebala izaći 2022.godine u Brazilu, a Domagoj Boris Biletić (jedan od odabranih pjesnika) i ja smo pročitali nekoliko pjesama na hrvatskom i brazilskom portugalskom, a što je ostalo zabilježeno na Youtube kanalu Gradske knjižnice i čitaonice Pula. A nešto što već naši ljudi mogu pročitati su kratke priče i znanstveni članci koji su nagrađeni i objavljeni povodom prvog natječaja posvećenog književnosti i istraživanjima od strane Društva prijatelja Dalmacije iz Sao Paula.


Tako je ovaj natječaj omogućio da dobijemo knjižno izdanje s tridesetak kratkih priča i četiri jako kvalitetna znanstvena rada u kojima je moguće bolje upoznati što misle Hrvati i prijatelji Hrvatske o odnosima ove dvije zemlje, kulturi i samoj zajednici - naglašava prof. Puh.  

Okrugli stol

Okrugli stol

Foto: Milan Puh / osobna arhiva

Na brazilskim danima u Puli se raspravljalo o mogućnosti zbližavanja Brazila i Hrvatske.


- Zadnji dan smo imali priliku raspraviti o dosadašnjem radu i rezultatima Brazilskih dana te nekim novim mogućnostima približavanja ov ih dvaju zemalja na okruglom stolu na kojem su sudjelovali predstavnici Grada Pule, Veleposlanstva Federativne Republike Brazil u Zagrebu, Gradske knjižnice i čitaonice Pula, Hrvatske matice iseljenika i njezine podružnice u Puli te Sveučilišta u Sao Paulu tj. hrvatske zajednice u tom gradu.


Navedeno je sve što se radilo proteklih godina, kao uvod u jubilarne desete Dane koji će se odviti 2022. godine, a za koje smatramo da će biti još veći i kvalitetniji.


U tom kontekstu je važno reći da smo ove godine imali priliku i surađivati s gradskim kinom Valli u Puli gdje su prikazana tri brazilska filma za vrijeme trajanja događaja, a istodobno je postavljena na Filozofskom fakultetu u Zagrebu na Odsjeku za etnologiju i kulturnu antropologiju izložba "Hrvatska u Brazilu - iseljenici u dijalogu s domovinom", koju smo izvorno napravili u sklopu petog izdanja Brazilskih dana 2017.godine, a što znači da nam se aktivnosti šire i na druge dijelove Hrvatske, što je nekako i logičan slijed - napominje Milan Puh.

Brazilski dani

Brazilski dani

Foto: Milan Puh / osobna arhiva

- Mogu reći da su aktivnosti Brazilskih dana povezane i s mojim sudjelovanjem na Trećem svjetskom festivalu Hrvatske književnosti u Zagrebu gdje sam mogao predstaviti ne samo već ove dvije navedene knjige, nego i općenito porazgovarati o književnom stvaralaštvu Hrvata u Brazilu koje je gotovo pa u potpunosti nepoznato što će se moći ispraviti intenzivnijim prevođenjem i sličnim događajima kako bi i iseljenička književnost Hrvata postala dijelom kanona hrvatske književnosti, što je i bio prijedlog i zaključak ovog festivala u kojem je također bilo riječi o mogućem stvaranju instituta Marko Marulić koji bi promovirao hrvatski jezik, književnost i kulturu u inozemstvu, a što bi svakako i nama u Brazilu od velike pomoći kako bi budući lektora i, možda čak, katedra mogli biti u službi zajednice i promovirati nas u ovoj velikoj južnoameričkoj zemlji - zaključio je Milan Puh, profesor hrvatskog jezika u hrvatskim zajednicama u Sao Paulu, Brazilu. 

Prof. Milan Puh govori o održanoj manifestaciji u Puli.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!