Glas Hrvatske

10:55 / 07.03.2020.

Autor: Damir Ljubičić

"Blatska trpeza" u Hrvatskoj matici iseljenika

Maja Šeparović, Rade Kaštropil i Ivana Sardelić (Foto: Damir Ljubičić/Glas Hrvatske)

Maja Šeparović, Rade Kaštropil i Ivana Sardelić (Foto: Damir Ljubičić/Glas Hrvatske)

Foto: - / Glas Hrvatske

U Hrvatskoj matici iseljenika, u utorak 2. veljače, predstavljen je program "Okusi tradicije – Blatska trpeza", rezultat petogodišnje Matičine suradnje s Ustanovom u kulturi "Blatski fižuli" te Turističkom zajednicom Općine Blato.

U sklopu programa predstavljena je i knjiga autora Rade Kaštropila, zbirka povijesnih crtica, fotografija, pjesama i kulinarskih recepata lokalnih delicija koje se i danas rado pripremaju u Blatu, ali i diljem svijeta gdje žive potomci Blajki i Blaćana koji su u teškim vremenima bili prisiljeni napustiti svoj zavičaj. Uspjeh ove knjige dokazuje i njezina popularnost među četvrtim i petim naraštajem iseljenih Blaćana koji danas žive većinom u Južnoj Americi i Australiji. Iako ne govore hrvatski jezik, oni itekako žele sačuvati običaje svojih predaka pa će u skorije vrijeme „Blatska trpeza“ biti prevedena i na engleski jezik.

- Ona sadrži jednu povijest Blata i sva ta povijest je vezana za jela, pića i slastice. To je tematika knjige. U većem dijelu sadrži kuharski dio priprema ili parićavanja, a drugi dio je humor, zapisi, crtice, pjesme, pjevane i nepjevane... Ima i notnih koje govore o povijesti Blata. Ja sam sretan, kad vidim svoju unuku koja sad ima 13 godina, kad stavi, mi u Blatu rečemo 'traversu', oko sebe, kad otvori knjigu, isprlje je brašnom, uljem, pogotovo ako je maslinovo, i onda mi je srce puno... Rekao sam: "U redu, hvala ti, knjiga je uspjela!" - kaže autor.

Maja Šeparović iz općinske Turističke zajednice predstavila je blatsku lumbliju, tradicionalni kolač koji se ovdje tamo priprema već dvjesto godina: - Ono što nas osobito raduje je činjenica da je to kolač koji se isto isprepliće s pričom i o blatskom iseljeništvu jer i pored brojnih komponenti i značenja koje taj kolač ima, osobita je komponenta poveznice sa iseljeništvom. U ona tužna vremena kad su naši Blaćani bili prisiljeni odlaziti u nepoznate strane krajeve, u toj prilici oni nisu bili u prilici uzeti sa sobom nikakva materijalna dobra ili nešto vrijedno, ali ono što su ponijeli je vrijednije je od svega tega, a to su uspomene, okusi i mirisi svoga rodnoga kraja. Priča o blatskoj Lumbliji je upravo takva priča koja se isprepliće s time.

(Foto: Damir Ljubičić/Glas Hrvatske)

(Foto: Damir Ljubičić/Glas Hrvatske)

Foto: - / Glas Hrvatske

Predstavnica ustanove u kulturi "Blatski fižuli" Ivana Sardelić ističe zadovoljstvo uspješnom suradnjom s Maticom iseljenika i njezinim podružnicama te iseljenicima koji i danas brižno čuvaju našu baštinu: - Ta suradnja nastavljena je do danas, prožima se kroz gastronomiju, iseljeništvo, projekte Četiri otoka, četiri mjesta, četiri recepta i kroz pokušaj održavanja veza s iseljenicima... kroz ono što nam je u ove dane moguće koristeći društvene mreže i moderne tehnologije. Tako je i jedna od zanimljivijih suradnja s Maticom bila kad se 2016. godine u našem mjestu, u parku, stavio putokaz na kojem se nalaze imena svih gradova do kojih su u proteklih sto godina Blaćani iseljavali. Putem video veze smo uspostavili vezu s društvom Dalmatinac u Sao Paolu koji su isti takav znak postavili u centru Sao Paola i tako smo preko oceana uspostavili jednu divnu suradnju koja i do danas traje. Prilika se ukazala i da se promovira i Blatska trpeza, onaj dio gaastronomije očuvan u Blatu, ali isto tako smo uspjeli sačuvati i prezentirati onaj dio gastronomije Blata koji je sačuvan u iseljeničkim zajednicama preko kuharice “Croatia: Cuzinha e memoria Dalmata” brazilske autorice hrvatskih korjena Katie Gavranich.

Uz Viteško udruženje Kumpanija Blato koje brižno čuva tradicionalnu igru mačevima, Blaćani se diče svojom prvom hrvatskom blaženicom Marijom Petković te prekrasnim drvoredom lipa. Nakon promocije u Matici, jasno je da i njihova kuhinja postaje adut koji itekako žele i mogu promovirati. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!