Glas Hrvatske

10:07 / 06.02.2023.

Autor: Slavica Štefić

Blagdan sv. Tripuna proslavljen u Puli

Proslava sv. Tripuna u Puli

Proslava sv. Tripuna u Puli

Foto: snimka zaslona/facebook / .

Hrvatska bratovština Županije Istarske "Bokeljska mornarica 809" i ove je godine proslavila blagdan Sv. Tripuna, zaštitnika grada Kotora i svih Bokelja svetom misom u crkvi sv. Antuna u Puli.

Blagdan svetog Tripuna slavi se 3. veljače, kada se osim u Kotoru u kojem je običaj nastao, sveta misa i Proslava svetog Tripuna održavaju u organizaciji Hrvatskih bratovština Bokeljske mornarice 809 u Zagrebu, Rijeci, Puli, Splitu, Dubrovniku.


- Nama Bokeljima je danas veliki blagdan. U drevnom gradu Kotoru i cijeloj Boki Sv. Tripun slavi se od 809 godine, dakle 1214 godina naše slavne i dične povijesti koju smo sačuvali i očuvali kroz stoljeća na ponos hrvatskom narodu. Od tada do danas Bokelji, gdje god ih je život odveo, slave i čuvaju tu svoju svetu tradiciju i prenose je na nove generacije. Jer za Bokelja su vjera, čast, radišnost, obitelj i domovina sve", kazao  je u intervjuju Glasu Istre predsjednik  udruge Hrvatske bratovštine Županije Istarske "Bokeljska mornarica 809" Vladimir Pasković, napominjući pritom da povijest nije bila "sklona" Bokeljima.


- Ratovi, mijenjanje povijesnih granica, odvajanje od matice domovine Hrvatske nakon Prvog svjetskog rata učinile su to da se bokeljski čovjek iseljavao iz svojeg starog kraja i stvarao svoj novi dom širom svijeta. Danas nas u Hrvatskoj ima više od deset tisuća, dok nas u drugim zemljama svijeta ima preko dvadeset tisuća, a u samoj Boki oko šest tisuća, kazao je Pasković.


Proslava sv. Tripuna ove godine je od povijesnog značenja. Naime, krajem studenog 2022. godine, Hrvatsko kulturno dobro "Svečanosti sv. Tripuna i kola sv. Tripuna - tradicija bokeljskih Hrvata u Republici Hrvatskoj" upisano je na UNESCO-ov Reprezentativan popis nematerijalne baštine.


Bratovština Bokeljske mornarice u Puli osnovana je 1996. godine doseljavanjem većeg broja Bokelja početkom domovinskog rata i od tada slave svog zaštitnika sv. Tripuna u crkvi sv. Antuna u Puli. Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!