Glas Hrvatske

07:12 / 08.03.2020.

Autor: Maja Raguž

Apel hrvatskih znanstvenika za sustavnu klimatsku akciju

(Foto: Pixabay)

(Foto: Pixabay)

Foto: - / Pixabay

U javnosti je odjeknuo apel hrvatskih znanstvenika, njih čak 556, kojim ukazuju na alarmantne klimatske promijene, ali i gotovo nikakvu reakciju hrvatske Vlade i nadležnih institucija.

14. siječnja, uručen je Apel za sustavnu klimatsku akciju s potpisima 556 znanstvenika Uredu predsjednika Republike Hrvatske, Vladi, Saboru i Ministarstvu zaštite okoliša i energetike. Apel sadrži 11 konkretnih zahtjeva, potkrijepljenih literaturnim izvorima, a institucijama se izričito pruža i ekspertna pomoć pri kreiranju politika usmjerenih ka suočavanju s klimatskom krizom. Apel je u javnosti odjeknuo znatnom medijskom pažnjom čak i izvan granica RH, a koja i dalje ne jenjava. Unatoč svemu tome, institucije kojima je upućen Apel odgovaraju – potpunom šutnjom, navodi se u priopćenju Znanstvenika RH za klimu.

Europska komisija uputila je 13. veljače Hrvatskoj opomenu zbog neispunjavanja obveze izvješćivanja o napretku u ostvarivanju nacionalnih ciljeva povećanja energetske učinkovitosti. 

O tome se govorilo i u našoj emisiji Globalna Hrvatska u kojoj su gostovali dr.sc. Branko Ančić s Instituta za društvena istraživanja i prof. Branko Grisogono sa geofizičkog odsjeka Prirodoslovno matematičkog fakulteta u Zagrebu. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!