Glas Hrvatske

08:07 / 14.09.2021.

Autor: Tomislav Šikić

Antika prošetala sinjskom Pjacom

Kohorta Delmata Osinium

Kohorta Delmata Osinium

Foto: Ivana Matković, Teo Vinković / ustupljena fotografija

Udruga PKD Gaj Laberije iz Sinja, u suradnji s Udrugom nezaposlenih hrvatskih branitelja Domovinskog rata i udrugom s triljskog područja Gaius Laberius Gardun, predstavila je prošlog vikenda povijesnu postrojbu delmatske vojske Kohorta Delmata Osinium. O tome nas je izvijestila Danja Lakić Budimir.

Ležernu subotnju ‘ćakulu’, ispijanje kave u dobrom društvu pod sjenom suncobrana, jer rujansko sunce još omamljuje toplinom - što to prekida? Kakav nagovještaj šalje ritam bubnjeva?


Uz uigran korak stiže rimska legija, upravo ona Legio VII Claudia koja je taborovala na gardunskim brdima iznad kanjona Cetine, car, carica, barjaktar, centurion na čelu.


A onda, kad se šušur oko njih malo smirio, stižu oni ‘glavni’ - postrojba Delmata.


U svom prvom koraku pred svoje sugrađane stižu u odorama pod šljemom i sjajnim štitom, a zlatne zrake samo pojačavaju moćni dojam pobjedničke vojske.


Veselje dječice, žamor, pljesak, i tv- ekipe su tu, prate prikaz borbe dviju suprostavljenih vojska, druženje uz gozbu kraljice Teute i njenih gostiju, svi bi fotografiju za uspomenu.


I neka živosti u malom mistu, mome Sinju. I dalje, kroz cijelu našu Županiju Dalmatinsku i Domovinu Hrvatsku.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!