Glas Hrvatske

14:33 / 16.09.2021.

Autor: Klara Špančić

''Anđeo'' - roman o ljubavi prema domovini

Naslovnica romana

Naslovnica romana

Foto: - / HRT

Roman ''Anđeo'' autobiografsko djelo istaknute kanadsko-hrvatske književnice Katarine Pejaković bit će predstavljen u petak, 17. rujna, u Hrvatskoj matici iseljenika. 

Predstavljanje romana otvorit će ravnatelj Hrvatske matice iseljenika, Mijo Marić. Knjigu će predstaviti književnica Anita Martinac i predsjednik Upravnog vijeća HMI Milan Kovač te autorica Katarina Pejaković. Promociju će voditi Vesna Kukavica.


Prigodni glazbeni program izvodi Vokalno instrumentalni sastav ''Gavran'', povratnička obitelj glazbenika iz Australije.Roman ''Anđeo'' je autobiografsko djelo istaknute kanadsko-hrvatske književnice Katarine Pejaković koji na hrvatskom i engleskom jeziku na dvjesto stranica donosi uspomene iz djetinjstva u domovini i život u Kanadi gdje je spisateljica uz profesionalnu karijeru i obiteljske obveze, od 1969. pa sve do danas, bila među najgorljivijim zagovornicima na sjevernoameričkome tlu za rješavanje hrvatskog pitanja u međunarodnoj zajednici.


Tematika romana je odrastanje književnice u vremenu komunizma, života u ''dvostrukoj laži ateističkoga raja'' i ideala u borbi za neovisnost i slobodu Lijepe Naše.


Ideja za pisanje romana je nastala još tijekom Domovinskog rata, prigodom književničina predavanja u jednoj kanadskoj srednjoj školi mladim sugrađanima o njenim đačkim iskustvima u komunizmu kao i kasnijim patnjama vlastitog naroda u borbi za slobodu i neovisnost Hrvatske devedesetih godina 20. stoljeća.


S tog predavanja objavljena joj je kratka priča ''Paper Angel'' u časopisu Storyteller, Canada's Short Story Magazine - koja je izabrana za najbolju priču godine 1993.


''U ovome romanu autorica zapravo kunderijanski nastavlja propitivati metaforiku postojanosti anđeoskih vrlina u ljudima izloženim ratnoj agresiji u Hrvatskoj, nastojeći zaobići mržnju i osvetu, te ostaviti čitateljevoj znatiželji katarzičnost svoga literarnoga poslanja skiciranog završnom rečenicom koja glasi: ''Osjetila sam snagu anđela, snagu vjere i istine. Zaista je čudotvorna!''


Roman je hibridnog žanra, iako po svom postmodernističkom narativu može biti prepoznat kao inspirativan realistični roman za mlade jer donosi uzbudljivu priču s moćnom porukom o anđeoskoj dobroti koja nadahnjuje. Roman može biti čitan i kao odličan međugeneracijski roman jer dojmljivo ukazuje na trans-generacijsku traumu hrvatskoga iseljeništva, ali i trans-generacijsku traumu koja prati borbu hrvatskoga naroda za slobodu i osamostaljenje.''


O autorici:

Katarina Pejaković hrvatska je pjesnikinja, novinarka i književnica, rođena 1953. godine u Dalju. Od 1969. živi u Kanadi, gdje je diplomirala političke znanosti u Vancouveru. Istaknuta javna djelatnica u hrvatskim organizacijama, utemeljila je i uređivala hrvatski televizijski program u Torontu od 1975. do 1977. godine i hrvatski radijski program u Vancouveru. Od 1970. objavljuje pjesme u hrvatskim iseljeničkim glasilima, a u Knjižnici Hrvatske revije objavila je pjesničku zbirku ''Samotni putnici'' (1989.), koja se intimističkom ljubavnom tematikom odmaknula od klišeja iseljeničke lirike.


U Zagrebu je 1994. objavila knjigu eseja o ljubavnim osjećajima ''Deset zapovijedi ljubavi'', a 2006. pjesničku zbirku ''Sjena u oku''. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!