Glas Hrvatske

12:08 / 24.05.2021.

Autor: Branimir Njikoš

Američki Hrvat otvara tvornicu u Sisku

Matt Darko Sertić (Foto: snimka zaslona/youtube)

Matt Darko Sertić (Foto: snimka zaslona/youtube)

Foto: - / Youtube

Za tri godine u Sisku bi trebala biti izgrađena tvornica baterija za električne automobile, koja će se prostirati na 35.000 m², a zapošljavat će 350 ljudi. Proizvodnja će biti visokoautomatizirana, pa se vrijednost projekta procjenjuje na 220 milijuna eura.

Iza ovog velikog projekta stoji Matt Darko Sertić, direktor tvrtki Applied Ceramics i Sunceco te pokretač Poduzetničkog inkubatora Sisak (PISAK) i Kulinarskog instituta u Sisku.

- Nama je cilj pokrenuti proizvodne aktivnosti koje se u Hrvatskoj uopće ne rade ili se ne rade dovoljno dobro. Cilj je da se u Sisku pokrene proizvodnja uložaka za baterije za električne automobile. To se trenutačno proizvodi u pet firmi u svijetu. Samo je jedna u Sjedinjenim Američkim Državama, a ostale su u Aziji. Postoji glad za tim proizvodima. U Europskoj se uniji shvatilo da ne možemo ovisiti o azijskim dobavljačima i da je nužna takva proizvodnja ovdje - rekao je Sertić.

U novi projekt vjeruje koliko i u tehnologiju za proizvodnju mikročipova koju je iz Silicijske doline donio u Hrvatsku.

- Poluvodička industrija se ubrzano razvijala i da bih bio dio te slike, pritisak je bio u Silicijskoj dolini da trebamo otvoriti proizvodnju u Europi. Sada Applied Ceramics u Sisku ima 135 zaposlenika, a Sunceco koji se bavi proizvodnjom solarnih panela, tridesetak. U Kulinarskom institutu ih je desetak. PISAK ima više od 200 zaposlenika i 34 inkubirane tvrtke. Cilj nam je razvoj različitih poslovnih priča, a zapošljavanje je posljedica svega toga – naglasio je Sertić.

Mikročipovi koje proizvodi, trenutačno su tražena roba na svjetskom tržištu. Treba ih niz industrija – od automobilske i telekomunikacijske do industrije kućanskih aparata. Sertić je objasnio zašto je proizvodnja mikročipova posljednjih mjeseci usporila proizvodnju automobila.

- Početkom pandemije je pala prodaja automobila, pa je autoindustrija otkazala ugovore svojim dobavljačima među kojima su i oni koji se bave proizvodnjom mikročipova. Danas kada se autoindustrija oporavila, dobavljači im kažu da stanu u red i čekaju svoje mikročipove. Autoindustrija ne može čekati, pa su njihove tekuće trake stale. Čekanje je najveći trošak – pojasnio je Sertić i dodao da industrije na svoje mikročipove najčešće čekaju šest mjeseci.

Otkriva da i Applied Ceramics sada proizvodi više nego prije nekoliko godina. Njegovi sugrađani kažu da u Sisku živi američki san. U tvrtki je okružen visokomotiviranim mladim ljudima. Prosječna dob djelatnika u tvornici koja je smještena među ruševine slavne sisačke željezare, je 33. Većina ljudi se obučava tamo, no neki zbog svladavanja novih tehnologija odlaze i u pogon tvrtke u američkom Fremontu.

U PISAK-u Matt Darko Sertić pomaže startupovima da što lakše prebrode početničke izazove, te vjeruje da su upravo poduzetnici ti koji od Hrvatske mogu stvoriti europskog ekonomskog tigra.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!