Glas Hrvatske

13:17 / 19.01.2022.

Autor: Tomislav Šikić

Aforistička knjiga Napretkovca Ivana Vrljića

Hrvatski aforizam 2021

Hrvatski aforizam 2021

Foto: HKD Napredak / snimka zaslona

Autor jedne od dvadeset tiskanih knjiga aforizama u Hrvatskoj 2021. godine "Kula od karata zlata" je Mostarac Ivan Vrljić.  Tajnik je HKD Napredak Glavna podružnica Mostar, u čijoj nakladi je knjiga i tiskana.

Dvadesetak hrvatskih aforista su 24. studenoga 2017. osnovali prvu Udrugu hrvatskih aforista i humorista UHAH, sa Zlatkom Garvanovićem na čelu. Pokrenuta je internetska stranica udruge (uhah.hr) na kojoj se mjesečno objavljuje digitalni časopis Uh!Aha! koji je pod uredničkom palicom Dražena Jergovića dogurao do jubilarnog 25. broja.


Pokrenut je godišnji zbornik članova aforista, prvi naslovljen Zlatni rez (2018.) okupio je 24 autora, drugi Biseri uma (2019.) objavljuje 62 pisca, a u trećem Stožer i maske (2020.) uvrštena su čak 82 aforista. Spomenuti treći aforistički godišnjak, koji je zbog pandemije objavljen s godinom kašnjenja, nedavno je predstavljen u Knjižnici ‘Bogdan Ogrizović’ u Zagrebu.


Istodobno je održana i godišnja skupština na kojoj je za novog predsjednika izabran novinar i humorist Mladen Vuković, bivši predsjednik HKD Napredak podružnica Split, koji je nedavno dobio i nagradu Beogradskog aforistričarskog kruga Zlatni krug za promicanje satire u svijetu, jer već 30 godina vodi humorističku emisiju Kad se smijah tad i bijah na HRT Radio Splitu (1150 emisija do sada). Dopredsjednici UHAH-a su Nađan Dumanić i Dražen Jergović, a tajnik Zlatko Tomić.


Udruga UHAH pokrenula je i godišnji natječaj za najbolju objavljenu knjigu humora i aforizama. Na Međunarodni dan smijeha 10. siječnja, između dvadesetak prijavljenih naslova, prosudbeno je vijeće za najbolju knjigu u 2021. proglasilo knjigu Socijalna distanca (Društvena otuđenost) splitskoga sveučilišnog profesora dr. sc. Joze Čizmića, ukrašena karikaturama Slobodana Butira, u kojoj ima i kolajna aktualnih kriza o pandemiji. Knjizi je dopisao humoresku Manifest znanstvenog nerada, a Mladen Vuković recenziju o toj desetoj Čizmićevoj knjizi aforizama ispisao je u desetercu! Evo desetak aforizama iz knjige:


– Kad vidim tko sve pretendira na vlast, sve se nadam da je ‘skrivena kamera’.

– Siromašnima mjesec nikad ne traje do kraja plaće.

– U mladosti sam bio veliki zavodnik. Uvijek se rado sjetim toga sna.

– Naši su političari vrijedni i pošteni. Čast iznimkama.

– Pogled se spušta od srama ili od znatiželje.

– Žena mi je sad zdrava. Svi su je preležali.

– Muž zadnji sazna da ga žena vara, ali prvi sazna da ne zna kuhati.

– Ljudski organi se doniraju, a državnim organima se donira.

– Pas koji grize, ne haje.

– Na kremiranje ne bih pristao ni mrtav.

– Platonska ljubav je anti-demografska mjera.

– Život čine male stvari, ali ih žene ne vole.


– Tijekom 2021. godine u Hrvatskoj je tiskano jedva dvadesetak knjiga aforizama i epigrama, najčešće u vlastitim nakladama autora, i naravno da o ni jednoj ne ćemo naći niti crticu u dnevnim novinama – žale se predstavnici udruge.


Trojica autora objavili su više zbirki, splitski aforist Zlatko Tomić oglasio se sa čak tri naslova: Alzheimer na Dalmatini, Kvadratura ruga i Okrug lica, pulski veteran Marinko Mijović s dva: Ludi pozvaše, još luđi se odazvaše i Povampirena sadašnjost, koliko je objavio i zagrebački profesor Jandre Drmić: Kalambure baruta i Jandrenalin. Svoje knjige aforizama tiskali su i novigradski autor Stanislav Maroja: Naličje hrvatske politike, splitski sveučilišni profesor Jozo Čizmić: Socijalna distanca, zatim Drago Bosnić: Misli, Denis Vidović: Podilaženje lijenosti, Ivan Bradvica: Bez povratka, Zoran Salamunović: Na rumu pameti, Živko Prodanović: Zlatni zvonik, Ante Tičić: Probuđene ljudskosti, i najmlađi mostarski autor Ivan Vrljić: Kula od karata zlata. Autor je tajnik HKD Napredak Glavna podružnica Mostar, a u čijoj nakladi je knjiga i tiskana. Da se hrvatski aforizam piše i na kajkavskom narječju, svjedoči Đuro Bel zbirkom Spameten zapišuvle, a jedinu (!) knjigu epigrama objavio je Slavko Kenđelić: Ljudiljnjak u okovima demokracije. Rijetke su prigode da aforističke knjige dožive drugo izdanje pa valja spomenuti pretisak zbirke Osviti – haiku, mudrosnice i aforizmi Tatjane Jedriško Pančelat.


(Dalmatinski portal/HKD Napredak)

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!