Glas Hrvatske

08:17 / 01.01.2020.

Autor: Klara Špančić

Academia Cravatica slavi početak hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a

Kravat pukovnija. (Foto: Goran Stanzl/ Pixsell)

Kravat pukovnija. (Foto: Goran Stanzl/ Pixsell)

Foto: - / Pixsell

Academia Cravatica prigodnim svečanostima 1. i 2. siječnja 2020. godine obilježiti će kravatom, europskim i svjetskim simbolom diplomacije, dostojanstva i ravnoteže, početak hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije.

Ova jedinstvena institucija posvećena proučavanju, čuvanju i unaprjeđivanju kravate kao hrvatske i svjetske baštine, podsjetit će čitavu Europu na činjenicu da je upravo Hrvatska domovina kravate, a Zagreb njena prijestolnica.

U srijedu, 1. siječnja, vojnici i konjanici vojno-povijesne postrojbe Kravat pukovnije izvesti će tradicionalnu novogodišnju smjenu straže na Trgu sv. Marka, koju će posvetiti povijesnom trenutku početka hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a.

Simbol Kravat pukovnije, crvena kravata, postavljena na spomeniku banu Jelačiću. (Foto: Marko Lukunić/ Pixsell)

Simbol Kravat pukovnije, crvena kravata, postavljena na spomeniku banu Jelačiću. (Foto: Marko Lukunić/ Pixsell)

Foto: - / Pixsell

U smjeni će sudjelovati i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, koji će primiti svečani prijavak od zapovjednika pukovnije Željka Matejčića, nakon čega slijedi ophodnja središtem Zagreba.

U četvrtak, 2. siječnja, u podne članovi Academie Cravatice postavit će veliku crvenu kravatu na spomenik banu Jelačiću, a svečane kravate dobit će još 46 spomenika hrvatskih velikana u užem središtu Zagreba. Kravate će postavljati vojnici Kravat pukovnije, a one će ostati vezane na spomenicima idućih mjesec dana.

Iz Academie Cravatice navode kako će slične prigodne aktivnosti provoditi sve do kraja siječnja, u suradnji s Gradom Zagrebom i Ministarstvom vanjskih i europskih poslova.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!