Glas Hrvatske

07:15 / 12.03.2019.

Autor: Klara Špančić

8. sjednica Međuvladinog mješovitog odbora za zaštitu prava nacionalnih manjina

(Foto: Slavica Štefić/Glas Hrvatske)

(Foto: Slavica Štefić/Glas Hrvatske)

Foto: - / Glas Hrvatske

Osma sjednica Međuvladinog mješovitog odbora za zaštitu prava nacionalnih manjina između Republike Hrvatske i Republike Srbije održava se 12. i 13. ožujka u Zagrebu i Pakracu.

U utorak 12. ožujka sjednica je održana u Zagrebu u Velikoj multimedijalnoj dvorani Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

Hrvatsko izaslanstvo na 8. sjednici MMO-a predvodi Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske i supredsjedatelj hrvatskog dijela Međuvladinog mješovitog odbora, a srpsko izaslanstvo predvodi dr. Ivan Bošnjak državni tajnik u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave i supredsjedatelj srpskog dijela Međuvladinog mješovitog odbora.

Na sjednicama se raspravlja o obostranoj zaštiti manjina i aktualnim pitanjima položaja hrvatske odnosno srpske manjine, koje žive u dvjema državama te se razmatra provedba preporuka koje je Odbor donio na prethodnoj sjednici.

- Činjenica je da je puno dobrih stvari riješeno i da je puno njih u realizaciji, ali isto tako moramo reći da puno stvari još nije dobilo nimalo svjetlosti za svoje rješavanje, pa smo zato mi tu - rekao je Milas, naglasivši kako predstavnici manjina imaju glavnu ulogu u Odboru.

Što se tiče hrvatske manjine u Srbiji, "ono što sigurno treba rješavati je zastupljenost u predstavničkim i izvršnim tijelima vlasti", rekao je, naglasivši kako je u Hrvatskoj to pitanje riješeno jako dobro, i na parlamentarnoj i na lokalnoj razini. - Dobre stvari se događaju i rješavaju, ali da puno toga treba još napraviti, to je činjenica -  poručio je Milas. 

Bošnjak je istaknuo kako kod političke zastupljenosti hrvatske manjine "ostaje pitanje kako će to biti riješeno kroz daljnje reforme ustava Srbije". Kao prioritete za srpsku manjinu izdvojio je upotrebu jezika i ćiriličnog pisma, uključujući u komunikaciji građana srpske nacionalnosti sa svojom državom, te pitanje medija, odnosno da se "čuje i zvuk i glas i pjesma na jeziku manjina".

Oba predstavnika kao jedan od glavnih ciljeva istaknuli su prekograničnu suradnju, te su naglasili kako poboljšanjem statusa manjina u dvije države žele poboljšati i bilateralne odnose.

Milas je poručio kako "otvorena pitanja treba rješavati, ali im treba pristupati realno, treba ih sagledavati prema načinima na koje se to može učiniti". - Jednostavno je donijeti preporuke koje onda desetljećima stoje - rekao je Milas.

Bošnjak je istaknuo kako je uključivanjem najviših predstavnika vlasti u dijalog, prije svega predsjednika Aleksandra Vučića, riješen veći dio pitanja, te da je za unaprjeđenje manjinske politike u Srbiji svakako bio važan i proces pristupanja u Europsku uniju.

(Foto: Slavica Štefić/Glas Hrvatske)

(Foto: Slavica Štefić/Glas Hrvatske)

Foto: - / Glas Hrvatske

Mediji na hrvatskom jeziku u Vojvodini javljaju kako je u od dvadeset i pet preporuka za unapređenje položaja hrvatske manjine u Srbiji do pomaka došlo tek u njih četiri, zbog čega je izaslanstvo hrvatske manjine na sjednicu MMO-a stiglo uglavnom nezadovoljno.

Predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća Jasna Vojnić, članica izaslanstva hrvatske manjine u MMO-u, rekla je kako na sastanak u Zagreb i Pakrac odlaze nezadovoljni. - Nezadovoljni smo, ali ne toliko provedbom preporuka, jer je u četiri važne točke došlo do značajnih pomaka, koliko zbog pristupa pojedinih predstavnika državnih tijela Srbije svemu tome. Smatramo da se dužnosnici srbijanskih institucija ovome trebaju posvetiti i djelatno raditi na rješavanju problema-  navela je Jasna Vojnić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!