Glas Hrvatske

01:49 / 30.05.2022.

Autor: Glas Hrvatske

30. svibnja - Dan državnosti

Zastava Republike Hrvatske

Zastava Republike Hrvatske

Foto: Srecko Niketic / PIXSELL

Republika Hrvatska danas slavi Dan državnosti, 32. obljetnicu proglašenja suverenosti i samostalnosti. 

Na današnji dan 1990. godine Hrvatski sabor donio je povijesnu odluku o suverenosti i pokretanju postupka razdruživanja od ostalih republika bivše države, a na temelju plebiscitarne volje građana iskazane na referendumu održanom 19. svibnja 1991. godine.

Povijesna sjednica Hrvatskog sabora 30. svibnja 1990.

Povijesna sjednica Hrvatskog sabora 30. svibnja 1990.

Foto: snimka zaslona / sabor.hr

Izabrani zastupnici tada su na konstituiranju novoga Sabora Socijalističke Republike Hrvatske, kojem su nazočili i brojni gosti iz domovinske i iseljene Hrvatske i predstavnici vjerskih zajednica, izabrali za predsjednika Sabora Žarka Domljana, za potpredsjednike Ivicu Percana, Stjepana Sulimanca i Vladimira Šeksa

Dr. Franjo Tuđman na povijesnoj sjednici Sabora

Dr. Franjo Tuđman na povijesnoj sjednici Sabora

Foto: snimka zaslona / sabor.hr

Za predsjednika Izvršnog vijeća Sabora izabran je Stjepan Mesić, a za predsjednika Predsjedništva Socijalističke Republike Hrvatske Franjo Tuđman koji je u svom prvom govoru pred novoizabranim zastupnicima naglasio kako konstituiranje prvog višestranačkog Sabora predstavlja prvi korak na povratku hrvatskoga naroda i njegove države europskoj civilizacijskoj, političkoj, kulturnoj i gospodarskoj tradiciji.

Sabor iz '90. radio je malo dulje od dvije godine, u kolovozu 1992. održani su izbori za Zastupnički dom Hrvatskog sabora, novi Sabor imao je samo jedan dom i osjetno manje zastupnika, njih 138. Neovisno o tome, te uz činjenicu da je dio mandata odradio u posebnim, ratnim okolnostima, prvi saziv donio je povijesne odluke o hrvatskoj suverenosti i samostalnosti te o raskidu državnopravnih sveza sa SFRJ, kao i "božićni Ustav".

Spomen ploča u Hrvatskom saboru

Spomen ploča u Hrvatskom saboru

Foto: snimka zaslona / sabor.hr

Od donošenja Zakona o izmjenama i dopuni Zakona o blagdanima, spomendanu i neradnim danima u Republici Hrvatskoj 2001. godine sve do 2020. taj se dan obilježavao kao Dan Hrvatskoga sabora. Donošenjem novoga Zakona o blagdanima, spomendanima i neradnim danima u Republici Hrvatskoj u studenome 2019., koji se primjenjuje od 1. siječnja 2020., 30. svibnja ponovno se, kao i prije 2001. godine, obilježava kao Dan državnosti Republike Hrvatske.

Zanimljive činjenice o Danu državnosti

Zanimljive činjenice o Danu državnosti

Foto: Marko Picek / PIXSELL

I Hrvati diljem svijeta obilježavaju Dan državnosti

 

Na mnogim mjestima u Boliviji proslavit će se godišnjica Dana državnosti. Robert Jakubek, počasni konzul Republike Hrvatske u Boliviji, rekao nam je da će se u Santa Cruzu, gradu gdje živi, sastati hrvatska zajednica, mladi i odrasli, koji će uz prigodno održavanje svete mise, sviranje hrvatske himne i kratkih govora, zajednički proslaviti taj svim Hrvatima značajan dan.


Povodom Dana državnosti Republike Hrvatske, Zajednica Hrvata u Makedoniji organizirala je "Koncert na orguljama" na kojem je 29. svibnja u Katoličkoj katedrali Presveto Srce Isusovo u Skoplju koncert održao zagrebački orguljaš Mario Penzar.

Proslavu hrvatskog Dana državnosti organizirali su i Hrvati u San Pedru u Sjedinjenim Američkim Državama! Tijekom tri dana, od petka 27. do nedjelje 29. svibnja održane su plesno-glazbene večeri uz Dj-a Luku i klapu Samoanu te nogometni turnir za mlade od četiri do trinaest godina, a posljednjeg dana ove manifestacije na ulicama San Pedra plesao se Linđo i pjevale najpoznatije hrvatske klapske i zabavne pjesme do dugo u noć. 

Dječji turnir u San Pedru

Dječji turnir u San Pedru

Foto: snimka zaslona / facebook

Jedan od koncerata povodom Dana državnosti održat će se u utorak, 31. svibnja, u crkvi sv. Marije u Dublinu, gdje će, s početkom u 18.30, nastupiti Irski barokni orkestar uz solista, violinista Bojana Čičića. Koncert se odvija u okviru Varaždinskih baroknih večeri partnera čiji je ovogodišnji službeni partner Irska, te u suradnji s Hrvatskim veleposlanstvom u Dublinu. 

Prošlog četvrtka u Koncertnoj dvorani Kodaly u Pečuhu održan je svečani koncert Folklornog ansambla LADO povodom Dana državnosti i 30. obljetnice međunarodnog priznanja RH te 30. obljetnice uspostave diplomatskih odnosa između Hrvatske i Mađarske. Organizator priredbe bio je Generalni konzulat RH u Pečuhu u suradnji s Gradom Pečuhom. Prekrasna dvorana Kodaly bila je ispunjena do posljednjeg mjesta, a uz pripadnike hrvatske manjine u ovome gradu, među kojima su bili predstavnik Hrvata u mađarskom Parlamentu Jozo Solga i predsjednik Hrvatske državne samouprave Ivan Gugan, svečanosti je nazočio i hrvatski veleposlanik u Budimpešti Mladen Andrlić, gradonačelnik Pečuha Attila Peterffy te gosti iz Hrvatske, posebice iz Osijeka i Virovitice s kojima Pečuh njeguje prekograničnu suradnju. Domaćin koncerta bio je generalni konzul RH u Pečuhu gospodin Drago Horvat.


Obilježava se i trideseta godišnjica međunarodnog priznanja Republike Hrvatske


U organizaciji Hrvatskog kulturnog društva Napredak i Veleposlanstva Republike Hrvatske u BiH, večeras u sarajevskoj Gradskoj vijećnici biti održan svečani koncert hrvatskog komornog ansambla Zagrebački solisti.


Na Veleučilištu Aspira u Zagrebu održana je proslava tridesete obljetnice uspostave diplomatskih odnosa između Republike Čile i Republike Hrvatske, na kojoj je veleposlanik Čilea u Republici Hrvatskoj Cristián Streeter Nebel govorio o književnosti i gastronomiji kojima se hrvatska kultura prenosi iz generacije u generaciju.


U povodu 30. obljetnice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske i uspostave diplomatskih odnosa Hrvatske i Austrije, Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Austriji i Slovački institut u Beču udružili su svoje diplomatske i glazbene snage i u utorak, 24. svibnja, u Slovačkom institutu organizirali klasičan koncert za violinu, glasovir i pjevanje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!