Glas Hrvatske

01:47 / 30.05.2023.

Autor: Glas Hrvatske

30. svibnja - Dan državnosti

Zastava Republike Hrvatske

Zastava Republike Hrvatske

Foto: Hrvoje Jelavic / pixsell.hr/pexels.com

Dan državnosti obilježava se u spomen na konstituiranje prvoga demokratski izabranog višestranačkog Sabora 30. svibnja 1990. godine.  

Izabrani zastupnici tada su na konstituiranju novoga Sabora Socijalističke Republike Hrvatske, kojem su nazočili i brojni gosti iz domovinske i iseljene Hrvatske i predstavnici vjerskih zajednica, izabrali za predsjednika Sabora Žarka Domljana, za potpredsjednike Ivicu Percana, Stjepana Sulimanca i Vladimira Šeksa

Galerija
Konstituiranje prvoga demokratski izabranog višestranačkog Sabora, Foto: snimka zaslona/sabor.hr
Konstituiranje prvoga demokratski izabranog višestranačkog Sabora 30. svibnja 1990. godine, Foto: snimka zaslona/youtube

Za predsjednika Izvršnog vijeća Sabora izabran je Stjepan Mesić, a za predsjednika Predsjedništva Socijalističke Republike Hrvatske Franjo Tuđman koji je u svom prvom govoru pred novoizabranim zastupnicima naglasio kako konstituiranje prvog višestranačkog Sabora predstavlja prvi korak na povratku hrvatskoga naroda i njegove države europskoj civilizacijskoj, političkoj, kulturnoj i gospodarskoj tradiciji. 

Galerija
Prvi predsjednik novog Sabora Žarko Domljan predaje dr. Franji Tuđmanu predsjedničku lentu, Foto: snimka zaslona/youtube
Govor dr. Franje Tuđmana na konstituiranju prvoga demokratski izabranog višestranačkog Sabora, Foto: snimka zaslona/youtube

Sabor iz '90. radio je malo dulje od dvije godine, u kolovozu 1992. održani su izbori za Zastupnički dom Hrvatskog sabora, novi Sabor imao je samo jedan dom i osjetno manje zastupnika, njih 138. Neovisno o tome, te uz činjenicu da je dio mandata odradio u posebnim, ratnim okolnostima, prvi saziv donio je povijesne odluke o hrvatskoj suverenosti i samostalnosti te o raskidu državnopravnih sveza sa SFRJ, kao i "božićni Ustav".


Od  donošenja Zakona o izmjenama i dopuni Zakona o blagdanima, spomendanu i neradnim danima u Republici Hrvatskoj 2001. godine sve do 2020. taj se dan obilježavao kao Dan Hrvatskoga sabora. Donošenjem novoga Zakona o blagdanima, spomendanima i neradnim danima u Republici Hrvatskoj u studenome 2019., koji se primjenjuje od 1. siječnja 2020., 30. svibnja ponovno se, kao i prije 2001. godine, obilježava kao Dan državnosti Republike Hrvatske.


25. lipnja je postao Dan neovisnosti (spomendan), a 8. listopada Dan Hrvatskog sabora (spomendan). U Bosni i Hercegovini 30. svibnja se slavi kao Dan svehrvatske državnosti u Zapadnohercegovačkoj županiji.

Spomenik dr. Franji Tuđmanu

Spomenik dr. Franji Tuđmanu

Foto: Sanjin Strukic / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!