Glas Hrvatske

14:39 / 11.06.2022.

Autor: Glas Hrvatske

27. Dani Hrvatskog pučkog teatra

Dani hrvatskog pučkog teatra u Hercegovcu

Dani hrvatskog pučkog teatra u Hercegovcu

Foto: Radio Dux / snimka zaslona

27. Dani hrvatskog pučkog teatra održani su prošlog vikenda u Hercegovcu i Zagrebu u organizaciji Hrvatske čitaonice Hercegovac i suorganizacije Hrvatske matice iseljenika.


U petak, 3. lipnja, svečano su otvoreni 27. “Dani hrvatskog pučkog teatra” u Hercegovcu. Hrvatska čitaonica organizator je ovogodišnjeg ranoljetnog izdanja festivala. 3. i 4. lipnja 2022. godine na daskama Hrvatskog seljačkog doma, a svojim predstavama predstavila su se amaterska kazališta iz Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine.


Pučki teatar kazališni je simbol, koji spaja domovinsku i iseljenu Hrvatsku, sve zaljubljenike u kazališnu igru, sve promicatelje hrvatske riječi, ma gdje god bili. Hercegovac i Hrvatska čitaonica i ove su godine bili pravi domaćini u posebnoj atmosferi, koja iz godine u godinu produbljuje dugogodišnje prijateljstvo mnogih kazališnih skupina hrvatskih manjinskih zajednica ovog dijela Europe.


Uz Hrvatsku čitaonicu kao organizatora, pokrovitelji su Ministarstvo kulture i medija RH, Bjelovarsko – bilogorska županija i Općina Hercegovac. Suorganizator je Hrvatska matica iseljenika.


Dani hrvatskog pučkog teatra, 3. i 4. lipnja su, po 27. put održani u Hercegovcu, u organizaciji Hrvatske čitaonice Hercegovac i suorganizacije Hrvatske matice iseljenika. Program je juključui pet predstava za publiku, a za kazališne sudionike Festivala je HMI organizirala kazališnu radionicu i okrugli stol, koji je vodio Anto Bilić, intendant HAK Travnik, BiH.


Podsjetimo, prof. Stjepan Banas, bio je inicijator i jedan od utemeljitelja Dana hrvatskog pučkog teatra u Hercegovcu koji ih je, uz potporu Hrvatske matice iseljenika, na čelu s tadašnjim ravnateljem Antom Beljom i urednicom Vesnom Kukavicom i pokrenuo. I, tako se 27 godina kroz kazališni izričaj povezuje iseljena i domovinska Hrvatska pridonoseći punoj afirmaciji hrvatskoga kulturnog identiteta.


Na svečanosti otvaranja publici se obratila predsjednica Hrvatske čitaonice Hercegovac Zrinka Cjetojević i istaknula značaj festivala koji se održava s ciljem očuvanja hrvatskoj jezika i kulturne baštine najavljujući sudjelovanje četiriju kazališnih grupa Hrvata izvan RH – HKUD-a Vladimir Nazor iz Sombora, koji je i nastupio prvoga dana, Amaterskog kazališta HNV-a Crne Gore, HAK-a Travnik i Gradskog kazališta mladih Vitez, iz Bosne i Hercegovine.


Dobrodošlicu svim sudionicima izrazio je i načelnik Općine Hercegovac Boro Bašljan, a u ime suorganizatora – Hrvatske matice iseljenika pozdrave u ime ravnatelja Mije Marića i prigodne riječi o ulozi Matice u očuvanju hrvatskog identiteta kod Hrvata u manjinskim zajednicama te Hrvata u BiH prenijela je mr. sc. Snježana Jurišić, rukovoditeljica Odjela za kulturu.


Čast da otvori ovaj međunarodni kazališni festival pripala je bjelovarsko-bilogorskom županu Marku Marušiću, a Dani hrvatskog pučkog teatra započeli su glumci Hrvatske čitaonice Hercegovac predstavom Treća tromjesečja.


Nakon nastupa u Hercegovcu AK HNV-a nastupilo je u klubu Kontesa u Zagrebu, u sklopu Međunarodne smotra folklore, koja se održava u Zagrebu od 1966. godine, gdje prikazuje i afirmira tradicijsku kulturu brojnih domaćih i inozemnih sudionika. Dio je svjetskog pokreta za očuvanje kulturne baštine koji prati programe UNESCO-a. Ministarstvo kulture i Grad Zagreb proglasili su je festivalom od nacionalnog značenja, a ima i oznaku kvalitete EFFE 2019.-2021. Europske asocijacije festivala.


Nastupe i boravak u Republici Hrvatskoj pored organizatora manifestacija, omogućili su financijskom potporom i Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Zajednica bokeljskih Hrvata i Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore.

Kazališna skupina HNV-a Crne Gore na 27. Danima

Kazališna skupina HNV-a Crne Gore na 27. Danima

Foto: Radio Dux / snimka zaslona

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!