Glas Hrvatske

07:36 / 01.05.2021.

Autor: Branimir Njikoš

26. obljetnica VRO Bljesak

Kristalne kocke vedrine - spomen obilježje poginulim braniteljima u Okučanima (Foto: Ivica Galovic/PIXSELL)

Kristalne kocke vedrine - spomen obilježje poginulim braniteljima u Okučanima (Foto: Ivica Galovic/PIXSELL)

Foto: - / Pixsell

Vojno-redarstvenom akcijom Bljesak oslobođena je Zapadna Slavonija. Akcija je počela u zoru 1. svibnja 1995. godine, a u manje od 32 sata hrvatske su snage oslobodile 500 četvornih kilometara te je uspostavljen nadzor nad autocestom Zagreb-Lipovac i željezničkom prugom prema istočnoj Slavoniji. Obljetnica akcije obilježit će se u Okučanima.

Sukladno aktualnim preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, ovogodišnje obilježavanje VRO Bljesak provest će se uz postupni dolazak izaslanstava.

Protokol polaganja vijenaca započet će u 9 sati kod spomen-obilježja "Kocke vedrine" u Okučanima s razmacima od 30 minuta. Misa zadušnica služit će se u crkvi Sveta Mati Slobode u Zagrebu u 17.30 sati, nakon čega je previđeno polaganje vijenaca kod Kapelice Pieta Croatica.

Kako se odvijala akcija VRO Bljesak 

U operaciji "Bljesak" hrvatske su snage u manje od 32 sata s oko 7200 vojnika i policajaca oslobodile zapadnu Slavoniju odnosno oko 500 četvornih kilometara hrvatskog teritorija koji je četiri godine bio okupiran. Uspostavljen je i nadzor nad autocestom Zagreb-Lipovac te željezničkom prugom prema istočnoj Slavoniji.

U operaciji su poginula 42 hrvatska branitelja, a 162 bila su ranjena.

U "Bljesku" su prvi put u Domovinskom ratu korišteni i masovniji udari hrvatskog zrakoplovstva, a taktičko iznenađenje bili su i tenkovi, dopremljeni željeznicom, koji su ulazili izravno u borbu.

Zbog vojnog poraza u operaciji, srpski pobunjenici su 2. svibnja 1995. godine napali središte Zagreba raketnim sustavom "Orkan" s kasetnim punjenjem s tzv. "zvončićima", pri čemu je poginulo sedmero ljudi, a njih najmanje 176 je ranjeno.

Tadašnjeg vođu srpskih pobunjenika Milana Martića Međunarodni sud u Haagu je zbog zapovijedi da se napadne Zagreb pravomoćno osudio za ratni zločin na 35 godina zatvora.

Uslijedila "Oluja"

VRO "Bljesak" je prethodila akcija "Oluja", koja je uslijedila nakon tri mjeseca, 5. kolovoza 1995. a kojom je uspostavljen državno-pravni poredak na cijelom području Republike Hrvatske, osim u istočnoj Slavoniji. 

No, tim operacijama te s nekoliko idućih pobjeda Hrvatske vojske stvoreni su uvjeti u kojima je od 15. siječnja 1996. godine počeo proces mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja, a završio 15. siječnja 1998., kada je hrvatsko Podunavlje (odnosno istočna Slavonija, Baranja i zapadni Srijem), konačno vraćeno u sastav Republike Hrvatske.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!