Glas Hrvatske

07:54 / 14.08.2021.

Autor: Tomislav Šikić

26. Međunarodna ljetna glazbena škola Pučišća

Završni koncert pod maskama u klasi prof. Ivanke Kordić

Završni koncert pod maskama u klasi prof. Ivanke Kordić

Foto: HKUB / ustupljena fotografija

Mjestašce na otoku Braču, poznato po stoljetnoj tradiciji vađenja i obrade kamena, cijelo ljeto u znaku je 26. Međunarodne ljetne glazbene škole Pučišća. Tijekom dva ljetna mjeseca održava se četrdesetak desetodnevnih radionica klasične, jazz i popularne glazbe.


Do sada, profesori iz Hrvatske i inozemstva, održali su tridesetak radionica mladim, talentiranim i ambicioznim polaznicima iz cijele Hrvatske kao i pristiglima iz Slovenije, Srbije, Austrije, Rusije, Ukraine, Makedonije, Bosne i Hercegovine, Poljske, Švicarske, Latvije, Francuske, Švedske i Kanade.


Sudionici su, uz svakodnevni individualni rad s profesorima na instrumentima klavira, gitare, violine, čela, flaute, trube, trombona, saksofona, roga, harmonike i kontrabasa, održali koncerte klase i završne koncerte koje je pratila brojna publika u epidemiološkim uvjetima. 


Do kraja ljeta uz spomenute radionice klasične glazbe održat će se i Jazz radionice u Bolu u suorganizaciji Centra za kulturu Bol. 


Nakon završnog jazz koncerta očekuje se nastup još jedne skupine glazbenika što će biti završni ljetni projekt, kao kruna usavršavanja glazbenog umijeća, razmjene iskustava i pripreme koncerata brojnih mladih ljudi.


Mnogima je ova ljetna škola bila ulaznica na prestižna sveučilišta i pomogla im je u njihovim glazbenim karijerama. Brojni sudionici danas su priznati i poznati glazbenici, a upravo oni odnosili su razglednice mjesta, pa su zahvaljujući njima Pučišća, uz svoj cijenjeni kamen i kamenoklesare, postala poznata diljem svijeta kao glazbena pozornica.


Program Međunarodne ljetne glazbene škole Pučišća surađuje s Općinama Pučišća i Bol, TZ Pučišća, Centrom za kulturu Bol, osnovnom glazbenom školom Brač i Buffet Cramponom iz Pariza.


Violinisti u klasi prof. Nenada Merle

Violinisti u klasi prof. Nenada Merle

Foto: HKUB / ustupljena fotografija

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!