Glas Hrvatske

16:55 / 12.11.2019.

Autor: Jasminka Perić

25 godina diplomatskih odnosa Države Izraela i Vatikana

(Foto:screenshot/HKS)

(Foto:screenshot/HKS)

Foto: - / -

Pod pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović u prostorijama zagrebačkog Hrvatskog katoličkog sveučilišta u ponedjeljak 11. studenog održana je konferencija "25 godina uspostave diplomatskih odnosa između Vatikana i Države Izraela". Tim povodom razgovarali smo s te izraelskim veleposlanikom u Hrvatskoj Ilanom Morom.

Vaša ekscelencijo, s obzirom na to da su odnosi Židova i katolika stoljećima bili složeni, ova tri događaja – konferencija,  svečani koncert održan 11. studenoga te izložba slika „Papa Franjo u Izraelu“ 14. studenoga – prema mnogim su elementima jedinstveni. Kako je počela suradnja veleposlanstva Države Izraela, Apostolske nuncijature, Hrvatskog katoličkog sveučilišta i Zagrebačke nadbiskupije i što očekujete od ovih događaja?

Da, svakako imate pravo, ovo su tri dijela jednog velikog događaja  namijenjenog  proslavi i obilježavanju uspostave diplomatskih odnosa između Države Izraela i Svete Stolice prije punih 25 godina. To su:  konferencija, koju organizira  Hrvatsko katoličko sveučilište,  svečani koncert koji održan istoga dana  11. studenoga u 19 sati u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog te  treći događaj u Požegi gdje ćemo 14. studenoga biskup Škvorčević i ja zajedno otvoriti izložbu o posjetu pape Franje Izraelu.

Suradnja je počela na moju inicijativu, koja se zasnivala na zahtjevu iz Jeruzalema, iz Izraela, kako bi potaknula zanimanje raznih država. To se neće dogoditi samo u Hrvatskoj, to će se  događati po cijelom svijetu, mnogobrojne druge države će obilježavati 25. obljetnicu uspostave diplomatskih odnosa.  Ja sam to prihvatio kao izazov,  predstavio tu ideju u Nuncijaturi ovdje,  kolegi nunciju, potom  kardinalu Bozaniću, zatim Katoličkom sveučilištu te izrazio želju da se ovdje obilježi  ovaj  veliki događaj,  25. obljetnica.  Želim da taj događaj, dok boravim u Hrvatskoj – dijelu kršćanskoga, katoličkog svijeta – bude sredstvo edukacije. Obrazovanje je važno na mnogim područjima, posebice na razini  borbe protiv predrasuda, antisemitizma te izgradnje mostova među ljudima. Tu je edukacija  ključna riječ. I u sklopu odnosa između židovskog naroda i Katoličke Crkve, koji su  složeni stoljećima, vrlo bolni pogotovo za židovski narod, obilježeni krvlju… Zato je važno da zajedno slavimo 25 godina diplomatskih odnosa između države Vatikana i Države Izraela na političkoj razini, ali, istodobno, važno je to proslaviti i sjećati se i na vjerskoj razini između židovskog naroda i Katoličke Crkve, kao i katolika po cijelom svijetu.

Budući da je Hrvatska država s većinski katoličkim stanovništvom , otišao sam do kardinala, otišao sam do rektora Katoličkog sveučilišta te kolege bivšeg nuncija D' Errica i nitko nije ni sekunde oklijevao da surađuje sa mnom. Tako se dogodilo da mi sjedimo tu danas i pitate me o projektu koji je zaista velik, ali je i dugoročno ulaganje u obrazovanje.  Educiranje ljudi o dobrim odnosima između dviju država Izraela i Vatikana, ali i približavanje odnosa između židovskog naroda i katolika po cijelom svijetu. Nadam se da će se to dogoditi i u Hrvatskoj. Najvažnija ideja ovoga projekta je  edukacija – obrazovanje – učenje…

Koncertom Zagrebačke filharmonije završeno je obilježavanje 25. obljetnice uspostave diplomatskih odnosa Svete Stolice i Izraela. (Foto: Klara Špančič/ Glas Hrvatske)

Koncertom Zagrebačke filharmonije završeno je obilježavanje 25. obljetnice uspostave diplomatskih odnosa Svete Stolice i Izraela. (Foto: Klara Špančič/ Glas Hrvatske)

Foto: - / Glas Hrvatske

Prekretnica u odnosima Židova i kršćana, ponajprije katolika, dogodila se nakon II.  Vatikanskog koncila i i prihvaćanjem enciklike „Nostra aetate“ koja, uz ostalo, traži da Crkva promiče ljubav među ljudima i narodima.  Budući da kao kršćani i katolici  baštinimo tradiciju Staroga zavjeta, neki od papa, posebice sveti Ivan Pavao II., koji je židovski narod nazivao „našom starijom braći u vjeri“, kako vidite službu sadašnjeg pape Franje i njegov posjet Izraelu 2014. godine?   

Papa Franjo nastavlja vrlo pozitivan trend koji je počeo odmah nakon revolucije, revolucionarne ideje  koju je donijela enciklika „Nostra aetate“ sredinom šezdesetih godina. Trojica  papa  do sada su  posjetili Svetu Zemlju. Svojim pohodima Svetoj Zemlji i priznavanjem Države Izraela kao židovske, suverene, demokratske države poslali su poruku milijunima katolika diljem svijeta da Država Izrael ima pravo postojati kao država židovskoga naroda. Hodočašćenjem do svetih mjesta u zemlji Izraelu također su priznali činjenicu da je Izrael odgovoran za ta sveta mjesta i da se treba brinuti  da svaki vjernik, bio kršćanin, musliman ili Židov, može posjetiti sveta mjesta bez ograničenja te da svi imaju slobodan pristup.

I svojim izjavama kroz povijest pape su slali  pozitivnu poruku pomirenja između Katoličke Crkve i židovskoga naroda. Do danas odnosi između Izraela  i Vatikana, Židova i Katoličke Crkve prošli su određenu  transformaciju, promijenili su se, što  trebaju svi pozdraviti i prihvatiti.  Dakle, od  „Nostra aetate“, enciklike iz  1965. do danas, postoji pozitivan trend koji prihvaćamo s otvorenim srcem, Država Izrael raduje se tome, uime Židova  po svijetu. Papa Franjo nastavlja s ovim pozitivnim trendom, pozitivnim ponašanjem prema židovskome narodu kao prema starijoj  braći u vjeri. Poslao je i vrlo jasnu poruku u  kojoj  kaže da  kršćani  ne mogu biti antisemiti. Ovo je nešto što je jedinstveno. I mi očekujemo da svaki vjernik, bio on katolik, ili  kršćanin, gdje god bio, slijedi Papinu poruku, a ta je da kršćanin ne može biti antisemit, to je protiv njihove prirode, to je protivno njihovoj vjeri. Ovo je vrlo važna deklaracija u sklopu zajedničke borbe protiv antisemitizma, rasizma, ksenofobije, netrpeljivosti. Ali ponajprije, antisemitizma. Dakle, papa Franjo nastavlja pozitivan trend i to možemo samo prihvatiti kao nešto dobrodošlo.   

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!