Glas Hrvatske

10:34 / 22.06.2019.

Autor: Tomislav Šikić

22. lipnja - Dan antifašističke borbe

(Foto: HRT)

(Foto: HRT)

Foto: - / HRT

Glavna svečanost održana je u Spomen-parku Brezovici pokraj Siska, u organizaciji Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske. 22. lipnja obilježava se u sjećanje na dan kada je 1941. u šumi Brezovica kod Siska osnovan prvi oružani antifašistički odred u Drugom svjetskom ratu. Premijer Andrej Plenković i predsjednik Sabora Gordan Jandroković uputili su čestitke.

Dan antifašističke borbe je državni blagdan u Hrvatskoj i obilježava se u znak sjećanja na osnivanje prve antihitlerovske postrojbe u okupiranoj Europi.

U šumi Brezovica i ove se godine održava središnje obilježavanje Dana antifašističke borbe, u spomen na 22. lipnja 1941., kada je osnivanje Prvog sisačkog partizanskog odreda označilo početak organizirane narodnooslobodilačke borbe u Hrvatskoj.

Obilježavanje u Brezovici tradicionalno organiziraju Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske, Grad Sisak i Sisačko-moslavačka županija.

(Foto: HRT)

(Foto: HRT)

Foto: - / HRT

Prvi sisački partizanski odred od 77 boraca osnovali su pripadnici Komunističke partije u Sisku, na dan kada je nacistička Njemačka napala Sovjetski Savez. Od prvih dana sisački je odred izvodio diverzije, osobito na željeznici. 

Predvodili su ga zapovjednik Vlado Janjić-Capo i komesar Marijan Cvetković, a njegov pripadnik bio je i pokojni general Hrvatske vojske Janko Bobetko.

Dan antifašističke borbe obilježava se na dan 22. lipnja od stjecanja neovisnosti Republike Hrvatske.

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović čestitala je u subotu svim hrvatskim državljanima Dan antifašističke borbe, 22. lipnja.

- Svim hrvatskim državljanima čestitam Dan antifašističke borbe 22. lipnja. Velik dio hrvatskoga naroda i građana drugih nacionalnosti opredijelio se tijekom Drugoga svjetskoga rata za antifašistički otpor okupaciji sila Osovine. Odlukama ZAVNOH-a uspostavljena Federalna Država Hrvatska u sklopu bivše federativne državne zajednice bila je izraz kontinuiteta i težnje hrvatskih antifašista za očuvanjem hrvatske državnosti, postavši državnopravnom osnovom za proglašenje i međunarodno priznanje samostalne Republike Hrvatske, koju smo obranili i oslobodili u Domovinskom ratu, kao povijesni izraz trajne težnje hrvatskoga naroda za neovisnom državom - istaknula je u čestitki predsjednica republike Kolinda Grabar Kitarović.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!