Glas Hrvatske

18:31 / 19.03.2020.

Autor: Tomislav Šikić

105 zaraženih, zatvorena Zračna luka Dubrovnik

Ministar Vli Beroš (Foto: screeenshot/HRT)

Ministar Vli Beroš (Foto: screeenshot/HRT)

Foto: - / HRT

Hrvatska u ovom trenutku ima 105 bolesnika pozitivnih na koronavirus, što je šest više u odnosu na podatke od jutros, odnosno tri više u odnosu na podatke rečene na sjednici Vlade, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš na konferenciji za medije Stožera civilne zaštite.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak rekao je da u Brodsko-posavskoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji imaju po jedan slučaj, u Gradu Zagrebu 47, u Istarskoj 11, u Karlovačkoj i Krapinsko-zagorskoj četiri, u Osječko-baranjskoj sedam, u Primorsko-goranskoj 13, Sisačko-moslavačkoj tri, Splitsko-dalmatinskoj, Zadarskoj, Šibensko-kninskoj i Zagrebačkoj dva te u Varaždinskoj šest.

Capak je rekao da je na KBC-u Rebro u tijeku obdukcija preminulog čovjeka iz Istre koji je bio zaražen koronavirusom te da će rezultate objaviti.

Šefica Klinike za infektivne bolesti u Zagrebu Alemka Markotić rekla je da su svi koje prate stabilno.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je da se mjere koje su danas stupile na snagu uglavnom dobro provode.

- Prema izvješćima naših centara civilne zaštite po RH možemo biti zadovoljni s obzirom na to da je ovo prvi dan - rekao je Božinović.

Odluka o graničnim procedurama, koja je također stupila na snagu u ponoć, poštuje se, dodao je. Tijekom dana objavit će uputu sa svim koridorima za teretni promet u tranzitu kroz RH koji su dogovoreni na međunarodnoj razini.

- Što se tiče putničkog prometa, on uglavnom staje, to je bilo i za očekivati. U ovom trenutku ne razmišljamo, osim iznimaka navedenih u odluci Stožera, da bismo tu nešto mijenjali - rekao je Božinović. Božinović je rekao i da je dogovoreno da promet hrvatskih državljana kroz neumski koridor ide bez zastoja.

Božinović je rekao da je Zračna luka Dubrovnik zatvorena. Naime, kako je naveo, gospođi koja je održavala zrakoplov dijagnosticirano je prisustvo koronavirusa i zato je privremeno zatvorena u zračnu luku.

- Vidjet ćemo u sljedećim danima što ćemo odlučiti kad je u pitanju zračni promet. A što se tiče drugih, primjerice, kruzera, to zatvaramo, rekao je Božinović.

Komentirajući testiranje eksperimentalnog lijeka u Italiji Markotić je rekla da neslužbeni podaci ukazuju na to da utjecaj lijeka nije značajan, ali da nema ni nuspojava.

- Nema još spektakularnog lijeka niti se takav može definirati za par mjeseci, bilo bi lijepo da može, rekla je Markotić.

Na pitanje kosi li se boravak građana na Jarunu i Bundeku s preporukama Božinović je rekao da je boravak na otvorenom čak i poželjan, ali ne u skupinama.

- Ako ste metar udaljeni, ako vas nema više od pet u društvu, onda je to nešto što je moguće i što u ovom trenutku još uvijek možemo smatrati dobrim - rekao je Božinović.

Capak je rekao da se slično može primijeniti i na dječja igrališta. 

- Boravak na otvorenom se preporučuje - poručio je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!