Glas Hrvatske

18:32 / 21.03.2023.

Autor: Glas Hrvatske

1. Seminar folklora Hrvata BiH

Najava

Najava

Foto: HKD Napredak / detalj/ustupljena fotografija

Hrvatsko kulturno društvo Napredak Glavna podružnica Zagreb i Napretkov kulturni centar, u suradnji s Institutom za tradiciju i kulturu hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini, čiji je osnivač HKD Napredak, organiziraju I. Seminar folklora Hrvata Bosne i Hercegovine. Održat će se od 24. do 26. ožujka 2023. godine, u prostorijama Napretkovog kulturnog centra, Bogovićeva 1, Zagreb.

Na seminaru će se obrađivati regije južna Hercegovina, Rama i srednja Bosna (Guča Gora).


Seminar je namijenjen voditeljima i članovima folklornih skupina, društava i udruga. Voditelji seminara su Vladimir Kuraja, voditelj seminara i plesa, Bojan Pogrmilović, voditelj pjevanja, Martin Mužak, voditelj tradicijskih glazbala i Biljana Glibo, karakteristike ramskih napjeva i narodna nošnja Rame.


Dinarska plesna zona jedna je od četiri plesne zone koje obuhvaćaju folklornu baštinu i općenito tradicijsku kulturu Hrvata. Dinarska plesna zona po svom karakteru je specifična i vrlo prepoznatljiva u svojim elementima koji čine ples, pjesma, svirka i narodna nošnja, kao i svi ostali elementi koji čine ovu prebogatu plesnu zonu. Glazbeni dio čine tradicijska glazbala sa svojom solističkom ulogom: lijerica, mih ili diple, svirala dvojnica, usna harmonika, ali i žičani instrument šargija, koja je novijeg datuma. Pjevanja su u pravilu bez instrumentalne pratnje (acapella) i prevladavaju sola, dueti i male pjevačke skupine: ganga, bećarac, poravno, rera, ojkavica, nabrajavice, brojkavice itd.


Specifičnost ove regije, odnosno njeno bogatstvo i originalnost su upravo najstariji folklorni motivi, običaji, napjevi, glazbala koji sežu u duboku prošlost hrvatske povijesti i kulture.


Mnogi elementi Dinarske plesne zone nalaze se na Svjetskoj listi nematerijalne baštine i čine općenito vrijednost hrvatskoga nasljeđa.


Trodnevni seminar će obuhvatiti odabranu folklornu građu dinarske zone primjerenu sudionicima. Svrha seminara je edukacija u vještinama: plesa, pjesme, svirke, narodnog ruha i običaja. Cilj je na primjerima lokalne plesne i glazbene baštine upoznati sadašnje i buduće voditelje folklornih skupina i plesače s mogućnostima predstavljanja folklora na sceni, što će im kasnije u mnogome pomoći u njihovim radu u folklornim skupinama, KUD-ovima i ansamblima. Također oni sa većim iskustvom i znanjem bit će u mogućnosti dobiti znanje koje će im omogućiti postavljanje koreografije kao umjetničkog djela u svojim programima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!