Istarski specijaliteti kombinacija su autohtonih namirnica, puno truda i kulinarske mašte (Foto: VisitIstra/Facebook) Istarski specijaliteti kombinacija su autohtonih namirnica, puno truda i kulinarske mašte (Foto: VisitIstra/Facebook)

Čuvena izdavačka kuća Michelin po prvi je put izdala posebno izdanje crvenog vodiča u cijelosti posvećeno Istri. Takve publikacije objavljuju kako bi istaknuli posebnost i važnost određenog lokaliteta, poput gastronomske scene Pariza, Barcelone, Trentina, Alto Adige i sličnih.

Michelin Istru opisuje kao jedinstvenu mediteransku zemlju i poluotok srcolikog oblika uronjen u kristalno plavetnilo Jadranskoga mora. Pod naslovom „Nezaboravni okusi, mirisi i uspomene“ ističu da je skriveni prirodni vrt koji polako otkriva svoje tajne ljepote. Naglašavaju specifičnost istarskog tartufa, ekstra djevičanskog maslinovog ulja i vina.

Ručno rađena istarska pašta (Foto: VisitIstra/Facebook)

U vodiču je predstavljeno i svih trinaest restorana koji su dobili Michelinovu zvjezdicu. Prema kriterijima Michelina, Istra je označena kao mala destinacija s ograničenim brojem preporučenih adresa, istaknuo je direktor Turističke zajednice Istarske županije Denis Ivošević.

Cijela Hrvatska ima 34 preporučene adrese, a uz 13 istarskih adresa, ovom izdanju nadodan je i onaj turistički tzv. zeleni Michelinov vodič. U njemu su označili najvažnije lokacije Istre: izvanredne freske crkve Sv. Marije na Škriljinah u Bermu s tri zvjezdice, Motovun, Grožnjan, Poreč i Rovinj s dvije zvjezdice te Pula, Vodnjan, Bale, Labin, Plomin, Svetvinčenat, Sv. Lovreč Pazenatički, Draguć, Hum i Vrsar s jednom zvjezdicom.

Uz pulsku Arenu i Eufrazijevu baziliku, freske na Škriljinah najpoznatiji su kulturni spomenik Istre (Foto:centralIstra.com)

- Ovime je Istra uspjela napraviti iskorak i otvoriti put konkretne suradnje s Michelinom, što predstavlja dodatni kvalitetni alat promocije koji stavlja poseban fokus na naš teritorij, odnosno destinaciju - zaključuje Ivošević.

Porečka uvala Peškera (Foto: Ivana Perkovac/Glas Hrvatske)

Ovaj uspjeh Istre utjecat će i na perspektivu regije, ističu u Turističkoj zajednici Istre. Već je sada u pripremi izdanje vodiča za 2018. godinu.

- Istra ima otvoren prostor i mogućnost da se njeni ugostitelji pokažu i dokažu da Istra može i mora puno bolje. Riječ je o tiskanom izdanju, u kojemu će se uz restorane naći vinski itinereri, ceste maslinovog ulja i ponuda smještajnih kapaciteta, što bi pridonijelo kvalitetnijoj i potpunijoj prezentaciji gourmet priče Istre – ističe direktor Turističke zajednice.  

Tanjur pun vrhunskih istarskih delicija (Foto: VisitIstra/Facebook)

Vodič Michelin - Istra Croatia dostupan je na engleskom i njemačkom jeziku, u 15 tisuća besplatnih primjeraka koji će se osim u restoranima, nalaziti i na najfrekventnijim mjestima u Istri. 

Michelinov vodič utemeljen je 1900. godine kada je tiskan zbog promocije vlastitog proizvoda, automobilskih guma, a od 1926. stručnjaci po izboru Michelina, počinju s ocjenjivanjem kvalitete usluge i kuhinje u europskim restoranima dijeleći im zvjezdice od kojih jedna označava vrlo dobar restoran, dvije restoran s izvrsnom kuhinjom, a tri zvjezdice potvrda su iznimne kuhinje.  

Prva Michelinova zvjezdica u Hrvatskoj je dodijeljena jednom rovinjskom restoranu (Foto: VisitIstra/Facebook)

Michelinov inspektor ocjenjuje restorane tako što u tajnosti posjećuje restorane i prati sve što se tamo događa, prateći pet osnovnih kriterija: kvalitetu sastojaka, vještinu pripreme hrane i kombinaciju začina, stupanj kreativnosti, postojanost kvalitete hrane i pristupačnost cijene.