(Foto: Hrvatsko-hispansko društvo) (Foto: Hrvatsko-hispansko društvo)

Brojni su vrsni glazbenici na originalnim glazbalima Anda sudjelovali u životu grupe Ayllu podupirući njen opstanak i razvoj do današnjih dana. U prvom sastavu osim osnivača Roberta Lovrića, članovi su bili bolivijski studenti hrvatskog porijekla Enrique Alejandro Gonzales, Javier GonzalesJorge Fernando Kirigin, te Bolivijac Milton Arandia Antezana koji je studirao u Zagrebu, a uskoro im se pridružuje i Darko Horvat.

Grupa Ayllu približila je širokoj publici glazbu i kulturu starih Inka, ali i sačuvane kulture koje su se prostrirale od Ekvadora, Perua do Bolivije. Tako je i repertoar grupe sastavljen od autohtonih narodnih pjesama Ekvadora, Perua i Bolivije. Notni zapisi tih pjesama ne postoje.

Ova neobična glazbena grupa vrlo je brzo postala popularna i svojom svirkom privukla simpatije brojnih Zagrepčana željnih učenja sviranja na autohtonim glazbenim instrumentima stanovnika Anda. Tako je nastala ideja da se osnuje ''Školica'' iz koje su potekli novi članovi: Igor Paro, Magdalena Polgar i Zrinka Božičević Plavec, koja je od tada stalni  član grupe.

(Foto: Hrvatsko-hispansko društvo)

Brojna su glazbla očarala hrvatsku publiku i prenosila duh Anda: tradicionalni puhaći instrumenti su: kena (uzdužna flauta bez piska, napravljena od trske, kosti ili drveta), njezini srodni instrumenti kena-kena i kenacho, zatim sikus, niz cijevčica od trske različitih dužina povezanih u dva reda koje su poznate kao Panova flauta, te žičani instrument charango nastao dolaskom Španjolaca u te krajeve kao modifikacija gitare i mandoline.

Putujući Ekvadorom, Peruom i Bolivijom, članovi grupe Ayllu skupljali su pjesme, aranžirali ih i obradili. U repertoaru su i neke pjesme što su ih obradili stari barokni kompozitori, svećenici, koji su živjeli u nizinskim krajevima Bolivije. Melodije su istodobno melankolične i ritmične, a razlikuju se od kraja do kraja po načinu sviranja. Tako su, recimo, u Ekvadoru i Peruu, uz tradicionalne instrumente zastupljene mandolina i violina, a gitara je prisutna u svim krajevima još od španjolske kolonizacije.

Grupa Ayllu

Grupa Ayllu

5:05

Pjesme su tematski ljubavne, težačke i onomatopejske te će vas svaki koncert grupe Ayllu s njima provesti vjetrovitim, visokim i hladnim krajevima Anda, sve do toplih i vlažnih krajeva Amazone.

Do danas je grupa Ayllu nastupala u mnogim gradovima Hrvatske i inozemstva. Proputovala je Južnu i Sjevernu Ameriku, snimila je sedam albuma, nastupala na televizijskim i radio postajama, održala više od deset koncerata, od kojih treba istaknuti one u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog. Grupa je osmislila i prilagođeni program za mlade u srednjim školama kako bi se srednjoškolci upoznali s kulturom Anda.

Današnji sastav čine Robert Lovrić, profesor fagota na Glazbenoj školi ''Vatroslav Lisinski', Zrinka Božičević Plavec, profesorica  flaute na Glazbenom učilištu ''Elly Bašić', Ivan Androić fagotist u puhaćem orkestru Hrvatskih oružanih snaga, Ivana Lovrić, profesorica fagota i violine u Glazbenoj školi ''Pavla Markovca'' i Hrvoje Ton profesor gitare u Glazbenoj školi ''Ivan Zajc''.