Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Svečanost zatvaranja započela je tradicionalnom budnicom Gradske glazbe i Dubrovačkih trombunjera, nakon čega je uslijedilo hodočašće na Goricu svetog Vlaha, gdje je svetu misu predvodio župnik župe svetog Mihajla don Robert Čibarić.

On je istaknuo da zidine koje okružuju grad svjedoče duhovnu snagu pobjede dobra nad zlom, praštanja nad osvetom, istine nad laži i života nad smrću te da se onaj tko štuje i slavi svetog Vlaha za svog zaštitnika neupitno trudi životom svjedočiti te vrednote. Naglasio je da su vjernici, u duhu ideala mučeništva koje je podnio i sveti Vlaho, pozvani iskazati ljubav, praštanje i molitvu prema svima.

- Svi kameni likovi svetaca na našim crkvama i zidinama dio su žive duše ovoga grada kojem je vrhovni nebeski zaštitnik biskup iz Sebaste. Dubrovnik nije samo grad svetog Vlaha. On jest sveti Vlaho. Živio sveti Vlaho! - zaključio je Čibarić.

Festa svetoga Vlaha, koju je UNESCO 2009. godine uvrstio na popis nematerijalne svjetske kulturne baštine, otvara se svake godine na Kandeloru (Svijećnicu) 2. veljače, puštanjem golubica i podizanjem svečevog barjaka, a središnji dio proslave je na sam svečev blagdan 3. veljače, kada se održava sveta misa u Crkvi svetog Vlaha te procesija Stradunom u kojoj se nose moći dubrovačkog parca.