Marija i Dorinel Hotnogu s kćerkicom Elenom (foto: sobna arhiva/ustupljena fotografija) Marija i Dorinel Hotnogu s kćerkicom Elenom (foto: sobna arhiva/ustupljena fotografija)

Kava je dio naše kulture i sveprisutna je u svim zamislivim situacijama u svakodnevnom životu Hrvata.

Kad nam netko pomogne, plaćamo kavu da se odužimo. Hrvati su uvijek spremni pomoći i od nas se rijetko očekuje protuusluga. Stoga je kava baš kao izmišljena da opravda "vraćanje duga", a zapravo je samo još jedan povod da se sa spomenutom osobom još jedanput vidimo i priturvinimo, proćaskamo ili proćakulamo o svemu i svačemu.

Ono što dobro znaju svi koji su probali pravu, mirisnu i finu hrvatsku kavu je da nam je, kad se jednom naviknemo na nju, zaista teško pronaći dobru kavu ako nismo u Hrvatskoj. Svi ljubitelji kave to znaju pa nas često zbog toga smatraju razmaženima po tom pitanju. Sve dok ne dođu na hrvatsku kavu u Hrvatsku. Nakon toga shvaćaju što nam to toliko nedostaje kad smo vani…

Rumunjski Hrvati, ali i Rumunji i svi drugi koji žele okus prave, fine kave napravljene na hrvatski način, odnedavna je imaju prilike probati u novom kafiću "Atelier" čiji su vlasnici rumunjska Hrvatica Marija Hotnogu i njezin suprug Dorinel.

Detalj iz kafića "Atelier" u rumunjskome gradu Ričici (foto: osobna arhiva/ustupljena fotografija)

Atelier na rumunjskom jeziku znači radionica i to je upravo ono što je kavana "Atelier" – prava radionica dobre kave, vina, sokova, drugih napitaka i slastica. Mali, ugodan, moderan i kreativan kafić otvoren je u središtu Ričice, glavnoga grada Karaš-severinske županije i ugodno je iznenađenje za sve.

- Dugo sam prikupljala informacije o kavi, načinu njezine proizvodnje, prerade, vrstama, načinima pripreme… Nakon toga, učila sam sve o tome kako uopće posluje jedan kafić – govori Marija.

Za pripremu dobre kave, ističe, posebno je važan dobar aparat. - Svaki aparat ima svoje karakteristike pa smo tako, učeći o kavi godinu dana, proučavali značajke različitih aparata za kavu prije no što smo se odlučili na kupnju – dodaje.

Detalj iz kafića "Atelier" u rumunjskome gradu Ričici (foto: osobna arhiva/ustupljena fotografija)

Zanimalo nas ja kakva je, prema njezinu mišljenu, najbolja kava. Marija spremno odgovara: - Najbolja kava je je bez mlijeka i šećera. Kad kuham kavu u nju ništa ne dodajem osim ako posjetitelj to izričito ne zatraži, primjerice mlijeko ili šećer. Svaki dodatak na svoj način oduzima izvorni okus kave – uvjerena je.

U "Atelieru" ne možete pogriješiti ni s izborom kave. Za koju se god odlučite, nećete pogriješiti. Nezaboravni su različiti okusi, a u Marijinom kafiću možete probati i kavu iz Gvatemale, Etiopije, Kolumbije, Brazila ili Ruande... a za bebe pripremaju poseban babyccino.

Kafic je poseban i po svom dizajnu koji je osmislila mlada dizajnerica Amina Burloju, dakako – sve u znaku i u čast kave. 

Detalj iz kafića "Atelier" u rumunjskome gradu Ričici (foto: osobna arhiva/ustupljena fotografija)

Intimna atmosfera, romantično uređenje i pozitivan šarm kombinacija je koja oduševljava sve posjetitelje.

Posjetite li ovaj kafić subotom ili nedjeljom i pogledate oko sebe, osjetit ćete se baš kao da ste na zagrebačkoj Špici.

Ako ikad posjetite Ričicu i želite s dragim prijateljima popiti pravu finu kavu ili sami uživati u njoj, ne propustite ovaj najšarmatniji kafić u gradu, a vjerojatno i cijeloj Karaš-severinskoj županiji.