Jedna od mnogih manifestacija "Dužijance" je posveta žita (Foto: Facebook) Jedna od mnogih manifestacija "Dužijance" je posveta žita (Foto: Facebook)

Blagoslovom žita, na blagdan sv. Marka započelo je slavlje ovogodišnje trojubilarne obljetnice. Udruga bunjevačkih Hrvata "Dužijanca" održala je izbornu skupštinu u Subotici na kojoj su dosadašnji čelnici te organizacije dobili nove četverogodišnje mandate. Predsjednik te udruge, svećenik Andrija Anišić najavio je da ove godine ta tradicijska svečanost slavi 50. obljetnicu prve tzv. Gradske "Dužijance", 50. obljetnicu Takmičenja risara te 25. obljetnicu tzv. Zajedničke "Dužijance" - crkvene i gradske. Ovu godinu će obilježiti i održavanje "Dužijance" u Zagrebu, koju je Središnji ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske izabrao kao najznačajniji i najvrijedniji projekt koji je hrvatska zajednica, ove godine ponudila. 

Skupština Dužijanca (Autor: Josip Stantić)

Skupština Dužijanca (Autor: Josip Stantić)

2:25

Tradicijske žetvene svečanosti počele su i na sjeveru Bačke. Jedna od najatraktivnijih je Takmičenje risara - kosaca u ručnome košenju žita, a održava se već pedeset godina. U mjestu Đurđinu, odnedavno stalnome mjestu održavanja velikoga broja manifestacija žetvene svečanosti blagoslovljeno je mlado žito. 

Blagoslov žita i Dužijanca (Autor:Josip Stantić)

Blagoslov žita i Dužijanca (Autor:Josip Stantić)

4:38

"Dužijanca" je svetkovina završetka žetve, a kao kulturni projekt traje od 25. travnja do posljednje nedjelje u kolovozu kada ciklus završava predajom kruha. Uz blagoslov, na dan sv. Marka veže se i običaj čupanja mladoga žita kojeg vjernici nose svojim domovima. U programu "Dužijance" održavaju se mnoge manifestacije kao što su tamburaška večer, izložba slika od slame, vožnja fijakerom i mnoge druge. Središnja svečanost je euharistijsko slavlje u Subotici, a središnji likovi te svečanosti su bandaš i bandašica koji nose krunu i vijenac od upletene pšenice te na kraju žetvene svečanosti, u kolovozu i posvećeni kruh.