Ilustracija (Foto: Damir Špehar/PIXSELL) Ilustracija (Foto: Damir Špehar/PIXSELL)

Konjanici su se okupili u vinkovačkom naselju Lapovci kod crkve Srca Isusova, a potom se, jašući u povorci, uputili do kapele Uzašašća Gospodnjeg na Borincima, obnovljene 2014. godine.

Tamo je lapovački župnik Ladislav Dort predvodio misu te blagoslovio konje i konjanike, nakon čega je uslijedilo zajedničko druženje žitelja Borinaca i njihovih gostiju.

- Ljudi su se nekada molili Bogu za dobro zdravlje i sigurnost konja, jer je ta životinja nekadašnjem seljaku značila sve - rekao je župnik Dort, dodajući da se i danas tijekom obreda koristi stari Strossmayerov obrednik iz 1878. godine te se i time čuva tradicija.

Po završetku Drugog svjetskog rata na području Hrvatske bilo je oko 400.000 konja, nakon Domovinskog rata oko 5.000, a prema posljednjim podacima registrirano ih je oko 24.000.

Predsjednik Udruge "Naši Borinci" Vlado Varga naglasio je da ovom manifestacijom udruga nastoji i promovirati naselje Borinci koje je u posljednjih pet godina iseljavanjem izgubilo oko 200 stanovnika te ih je preostalo oko 600.

U četvrtak 25. travnja, na blagdan sv. Marka, kod kapele Uzašašća Gospodnjeg služit će se misa, a potom će uslijediti blagoslov njiva.