(Foto: snimka zaslona/najava Dana radija) (Foto: snimka zaslona/najava Dana radija)

Tema ovogodišnega Svjetskog dana radija je deseta godišnjica njegova obilježavanja  te više od 110 godina postojanja radija. 

Tu su i tri pod-teme: razvoj, inovacija i povezivanje.

RAZVOJ: Svijet se mijenja, radio napreduje. Ta se pod-tema odnosi na radijsku elastičnost i održivost.

INOVACIJA: Svijet se mijenja, radio se uklapa i stvara nove sadržaje. Radio se morao prilagoditi novim tehnologijama kako bi ostao medij mobilnosti, pristupačan svima posvuda. 

POVEZIVANJE: Svijet se mijenja, radio povezuje. Ta pod-tema naglašava radijsku važnost u pokrivanju tema važnih za društvo u cjelini poput prirodnih katastrofa, društveno-gospodarskih kriza, epidemija i slično.

Cilj Svjetskog dana radija, podizanje je svijesti u javnosti i medijima o vrijednosti radija, poboljšanju međunarodne suradnje te osiguranja pristupa informacijama putem radija. U svojoj odluci, Opća konferencija potiče države članice da poduzmu aktivnosti kako bi proslavili ovaj dan, kako na lokalnoj tako i na nacionalnoj razini, uz sudjelovanje nacionalnih komisija, nevladinih organizacija, javnosti i različitih institucija (škola, sveučilišta, općina, gradova, medija, novinara, strukovnih udruga, muzeja...)

Radio je i dalje najdostupniji medij na svijetu te dopire do 94% stanovništva. Prva svjetska radiopostaja KDKA u Pittsburghu započela je redovito emitirati još daleke 1920., a Radio Zagreb već 1926. godine. Svjetski dan radija obilježava se od 2012. godine.