Nermiđ (Foto: Milovan Arsul/Glas Hrvatske) Nermiđ (Foto: Milovan Arsul/Glas Hrvatske)

Niz zelene livadice,

Prosule se tratinčice.

A u vrtu ruža cvjetna,

Sva miriše – lijepa, sretna.

Marijin je mjesec, evo,

Zdrava budi, rajska Djevo.

(“Evo svibnja, slavuj pjeva”, iz Hodočasničke pjesmarice) 

(Foto: Slobodanka Ljubica Bajka/Glas Hrvatske) 

Mjesec je kad se sve probudilo i započelo nov život. Kažu da se do lijepih stvari ne stiže lako i jednostavno, no u svibnju kao da to pravilo ne vrijedi: dovoljno je pogledati oko sebe i biti sretan već samo zbog toga što možemo gledati zelene livade i čuti cvrkut ptica.

Svibanjske pobožnosti imaju svoje začetke još u 16. stoljeću u vrijeme pape Pia VII. Obuhvaćaju marijanske pjesme, litanije, euharistiju, izlaganje i poklon Presvetom oltarskom Sakramentu. Hrvatski narod u Rumunjskoj kao i drugdje diljem svijeta, slavi Mariju kao svoju kraljicu.  

Klokotič (Foto: Milovan Arsul/Glas Hrvatske)

Marijina poruka ovoga vremena je: budite hrabri i vjerujte. Za vjeru je potrebna molitva i ljubav... a ljubav je cvijet koji svaki čovjek nosi u sebi i koji raste te postaje sve veći i veći dok se posve ne otvori.

Djevojčica Kristiana iz Klokotiča pjeva marijansku pjesmu  "Čuj nas, Majko!"

Djevojčica Kristiana iz Klokotiča pjeva marijansku pjesmu "Čuj nas, Majko!"

1:38

U hrvatskim selima u Rumunjskoj ovo je posebno vrijeme kad se u kućama i crkvama moli krunica i lauretanske litanije te pjevaju marijanske pjesme. Jedna od najpoznatijih je “Svibanj se zeleni”. I ove godine, od Klokotiča do Vodnika, od Ravnika do Karaševa, od Nermiđa do Lupaka i Jabalča čuju se glasovi vrijednih ljudi koji uvijek pronalaze vremena da zapjevaju Mariji. 

Mladi Karaševci Marija i Petar pjevaju marijansku pjesmu "Svibanj se zeleni"

Mladi Karaševci Marija i Petar pjevaju marijansku pjesmu "Svibanj se zeleni"

1:51