Foto: Facebook Foto: Facebook

U sklopu obilježavanja Dana grada Vukovara od 3. do 6. svibnja u Vukovaru će se održati i 1. Festival nematerijalne kulturne baštine, turističkih manifestacija, atrakcija i destinacija "SVI zaJEDNO HRVATSKO NAJ".

- Tijekom četiri dana moći će se vidjeti preko 30 manifestacija s 50-ak prezentacija i oko tisuću sudionika - najavio je producent i autor Festivala Aleksandar Kovačević. Namjera im je da Festival postane tradicionalnom manifestacijom koja će se širiti iz godine u godinu.

Omiški festival (Foto: Facebook)

Sve na jednom mjestu

Bit će tu niz priredbi među kojima su Kaj su jeli naši stari, Omiški festival, Đakovački vezovi, Vinkovačke jeseni, Šokačko sijelo, atrakcije poput Maratona lađa, Utrke tovara iz Tribunja do Visualie - Festivala svjetla u Puli i zagrebačkog Festivala vatrometa. 

U atraktivnom glazbeno-scenskom programu, gledatelji će imati prigodu vidjeti zvončare, Kraljice iz Gorjana - Ljelje, Sinjske Alkare, čuti dalmatinsku pjesmu, bećarac i ojkavicu. Moći će kušati autohtona jela hrvatske baštine, od rudarske greblice, soparnika do sinjskog arambaša. Bit će tu i bogata ponuda hrvatskih vina.

Zvončari (Foto: Facebook)

Pred vukovarskom će publikom nastupiti i klapa Intrade i Tomislav Bralić, Neno Belan, klapa Stine, Najbolji hrvatski tamburaš, Psihomodopop i Putokazi. 

Nova turistička atrakcija

Festival, kao sasvim novi turistički proizvod, održava se u Europskoj godini kulturne baštine, godini kad je destinacija Vukovar-Vučedol-Ilok postala europskom destinacijom izvrsnosti, 

- Pozivam sve da dođu na festival i vide vrijednosti nematerijalne kulturne baštine kojima Hrvatska raspolaže, vrijednosti koje su ili pod  UNESCO-vom ili nacionalnom zaštitom - rekao je uoči početka Festivala vukovarski gradonačelnik Ivan Penava. U Vukovaru će se, kaže, ponovno u zajedništvu okupiti cijela Hrvatska.

"SVI zaJEDNO HRVATSKO NAJ" održava se pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović.