Foto: gorica.hr Foto: gorica.hr

U Hrvatskoj bratskoj zajednici u Pennsylvaniji, jednoj od najbrojnijih hrvatskih zajednica u Americi, društveni dom, tamburaški sastav i sve druge grupe nose ime svetog Jurja. Tradicionalno, od 1952. godine, posljednjeg vikenda u travnju slave Jurjevo. Tako je bilo do sada, no ove godine, nažalost na 70. obljetnicu zajednice St. George jr. tamburitzans, pandemija korona virusa zaustavila je običaje kojih se za nas prisjetio Franjo Bertović.

- Uz pjesmu i tamburašku glazbu dolazi se do ulaza crkve gdje svečenik dočekuje sudionike procesije i blagoslivlja kruh, sol i voće koje donose djeca odjevena u lijepe hrvatske narodne nošnje. Pred crkvom se pjevaju hrvatske pjesme, a st. George jr. tamburica svira za vrijeme svete mise. Iako smo u Americi, za vrijeme proslave crkvom odzvanjanju milozvučni zvuci tamburice i ori hrvatska pjesma. Poslije mise vraćamo se u Hrvatski dom na toplu janjetinu s ražnja, mladi luk i druge poslastice hrvatske kuhinje, te veselje i zabava traju cijelo poslijepodne - opisuje Bertović dodajući kako ovakva okupljanja Hrvata u Americi traju od 1950. godine kada je pokojni predsjednik bratske zajednice Bernard Luketić došao na čelo ovog odsjeka te pokrenuo kolo i tamburicu St. George u ovom malom rudarskom naselju.

Bivši dugogodišnji predsjednik Hrvatske bratske zajednice Bernard Luketić u društvo je usadio tradiciju rodnog Zagorja Ogulinskog u kojem je još živa legenda o viteštvu svetog Jurja koji je pogubio zmaja na Zelenom jezeru u podnožju Velike Kapele i spasio djevojku. U čast, na njegovo junaštvo na Jurjevo se pale krjesovi.

- Eto toliko o ovom svecu s ove strane oceana koji štiti i spaja naš narod u domovini i svijetu. Nažalost, ovogodišnja proslava je otkazana zbog virusa Covid 19. Ipak, St. George jr. tamburica čestitamo 70 godina neumornog rada i čuvanja hrvatske kulturne baštine i pučkih običaja. Još jednom, svima šaljemo iskreni, veliki pozdrav iz Amerike - govori Bertović. 

Proslava Jurjeva u hrvatskom narodu živi od njihova dolaska na ove prostore. Igor Jurilj iz Centra za kulturu Novi Zagreb opisuje nam kako izgledaju tradicionalne proslave koje ovaj centar u suradnji s tamošnjim kulturno-umjetničkim društvima i vatrogascima već 35 godina njeguju u turopoljskom kraju.

- Turopoljski kraj, blagdan sv. Jurja obilježava više dana jer to je bio početak proljeća i novog života, kada se zemlja i stoka blagoslivljaju radi što boljeg uroda. Slavilo se od Uskrsa paljenjem krijesova, a sam jurjevski krijes pali se večer prije Jurjeva. To je bila i procesija koja obuhvaća čitav kraj, u kojem je sudjelovalo i staro i mlado - objašnjava.

Veliku ulogu u njim imaju mladi, ali i turopoljski top, ističe Jurilj.

- Mladi nose barjake, nose vijence od cvijeća kojima se ponovno blagoslivlja zemlja i stoka, a naposljetku se vijenci bacaju na krovove kuća radi blagostanja. Mladići koji bi predvodili jurjevsku procesiju svirali su i puhaće instrumente, a oni su u konačnici postali i simbol Jurjeva. Ispucava se i turopoljski top čiji je prasak simbol početka jedne odlučnosti i ustrajnosti čovjeka i prirode. Tu je i vatreni krijes, koji je simbol života, dakle vatra koja plamti i preskačući ga uklanjaju se uroci i zli duhovi, a prije no što se žar ugasi kroz njega bi se protjerala stoka. Nakon što se krijes ugasi, pepelom se posipaju njive za bolji urod - govori Jurilj.

Nažalost, zbog korona virusa obilježavanje ovogodišnje proslave Jurjeva i u Hrvatskoj, baš kao i u Americi, ali i diljem svijeta otkazano je, no tradicija i dalje živi u našim ljudima i njihovim srcima.