Vodopad Krke - Cascate della Krka 1900.g. (s dopuštenjem NP Krka iz newslettera http://www.npkrka.hr/stranice/stare-razglednice-newsletter/400.html) Vodopad Krke - Cascate della Krka 1900.g. (s dopuštenjem NP Krka iz newslettera http://www.npkrka.hr/stranice/stare-razglednice-newsletter/400.html)

Uobličiti svoje misli u 140 ili 280 znakova na Twitteru vještina je kojom danas barataju milijuni korisnika te društvene mreže. Više od stotinu godina prije, njihove prabake i pradjedovi na razglednicama bi napisali kratke retke s pozdravima i dojmovima s putovanja. Usput bi "podijelili" i fotografiju koja ju je krasila, zalijepili markicu i poslali u svijet. Tako su razglednice ili, po šibenski, kartuline, bile prvi masovni medij koji je promovirao i rijeku Krku.

Rijeka Krka oduvijek je inspirirala umjetnike. Izumom fotografije pronašla je put do brojnih domova pa i do kraljevskih i carskih dvorova. Kada se pojavila prva poštanska razglednica s motivima rijeke Krke, nije poznato. Znamo da su u optjecaju bile oko 1895. godine, ponajviše zahvaljujući drezdenskom proizvođaču komercijalnih razglednica, tvrtki Stengel & Co. Ta je tvrtka bila jedan od najuglednijih europskih proizvođača razglednica. Šibenski nakladnici, fotografi i knjižari zauzimaju vodeće mjesto u promicanju Krke i Pokrčja u kartofiliji. Rano su prepoznali vrijednosti rijeke Krke i na najljepši je način promovirali u svijetu. Šibenski nakladnici ujedno su i najbrojniji (F. Babić, S. Blanchi, A. Bogić, S. Bogić, A. Ciulić, J. Delfin, J. Grimani, Tiskara „Kačić“, G. Karađole, C. Mattiazzi, G. Rude, G. Radić, V. Rossini...).

Osim nostalgije koju bude te su razglednice svjedočanstvo vremena, ali i podsjetnik na to da se priroda mijenja, vlastitim procesima, ali i pod utjecajem čovjeka. Na razglednici Vodopad Krke – Cascate della Krka. Dresden : Stengel & Co.G.m.b.H. možemo vidjeti Skradinski buk kakav je bio na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće, 1900. godine. Na razglednici Šibenik – Sebenico. Pogled na Krku povrh Slapa – Veduta del Krka sopra la cascata. S. l. : Photobrom, 1906. vidimo kako je izgledala prva hidroelektrana na rijeci Krki, HE Krka. Njezin rad obustavljen je 1913. godine, a na početku Prvoga svjetskog rata vojne vlasti demontirale su postrojenja u hidroelektrani i dva bakrena vodiča do Šibenika radi korištenja materijala u vojne svrhe. Razglednica Šibenik (Sebenico). Krka. Panorama Roškog slapa. Šibenik: A. Bogić, 19. 1. 1919. prikazuje, pak, Roški slap i njegove brojne vodenice. Na tome slapu već je u to doba počeo razvoj suvremenog turizma, a te je godine na njemu izgrađen i luksuzni hotel s električnom rasvjetom i tekućom vodom.

(www.npkrka.hr)