Šokačka kuća (Foto: screenshot/Hrvatska riječ) Šokačka kuća (Foto: screenshot/Hrvatska riječ)

Šokačka kuća u spretnim je i vrijednim rukama zaljubljenika u vojvođansku kulturnu baštinu. Prije 10 mjeseci pod svoje su je okrilje preuzeli članovi Hrvatske kulturne udruge Antun Sorgg, pri čemu im je pomogla Vukovarsko-srijemska županija. Prije svega, odradili su temeljne radove na samoj infrastrukturi kuće kako bi je "osposobili za okupljanje, druženja, književne večeri i druge programe Hrvata u ovom dijelu Podunavlja", govori dopredsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća za Podunavlje Željko Pakledinac.

Uz Vukovarsko-srijemsku županiju potporu za obnovu kuće dobili su od Zajednice kulturno-umjetničkih djelatnosti Vukovarsko-srijemske županije iz Vinkovaca, Hrvatskog nacionalnog vijeća te same Pokrajine Vojvodine, dodaje Pakledinac.

- Istaknuo bih i pomoć koju smo dobili od nekoliko obitelji, prije svega Šimunović, Barukčić, Kovačev koje su nam poklonile stari namještaj, tako da smo već prošle godine imali opremljene pridnju sobu i kujnu. Sve ovo što ste vidjeli su darovi i ništa što je u kući nije kupljeno - ističe Pakledinac.

Namještaj star više od stotinu godina

- Uređenje kuće počeli smo sami. Obili smo zidove, ali su nam onda trebali majstori koji su to žbukali. Nakon toga svi zidovi su 'malani' i to je uradila Plavljanka Evica Bartulov. Kao članovi udruge dali smo svoj doprinos u spremanju, uređenju. Prve dvije sobe su uređene i sada idemo dalje. Trenutačno sređujemo stari namještaj i dijelove pokućstva koje smo dobili za našu kuću. Neki dijelovi namještaja stari su više od stotinu godina - objašnjava Amalija Šimunović.

Dio turističke ponude

- Želja nam je kuću opremiti tako da ona bude prikaz nekadašnjeg načina života. Zadovoljan sam koliko smo uspjeli uraditi s ograničenim sredstvima. Da bi kuća bila dio turističke ponude, onako kako mi želimo, trebat će još puno i rada i novca, ali s nekim rokovima ne bih licitirao - dodaje predsjednik Sorgga Mladen Šimić.

Nakon uređenja same kuće plan je urediti dvorišnu terasu koja bi mogla primiti pedesetak gostiju. Ponudu bi proširili obilaskom nekoliko znamenitosti u okolici, kao što su tvrđava, samostan i turska kupelj u Baču, manastir u Bođanima, jezero Provala i druge, donosi se u reportaži koju je pripremila novinarska ekipa iz Hrvatske riječi.