Gajde, piva ili mih najviše su raširene u sjeverozapadnoj i istočnoj Hrvatskoj (Foto: gajde.com) Gajde, piva ili mih najviše su raširene u sjeverozapadnoj i istočnoj Hrvatskoj (Foto: gajde.com)

Zvuk gajdi postao je moderan i buntovan. Instrument koji s električnom gitarom i bubnjem danas stvara glavninu zvuka suvremenih škotskih rock i punk bendova. Neizostavan su dio i nogometnog navijačkog folklora, a sviraju ih gajdaši i gajdašice od Europe, Kanade do Hong Konga.

U Hrvatskoj spajaju nespojivo – gudače i gajde u komornom sastavu. Kvartet Rucner povezao je svoja gudala – akustična i električna - u savršenu simbiozu s gajdašem Stjepanom Večkovićem, osnivačem Hrvatskog gajdaškog festivala i stvorio originalan etno trenutak. Klasik koji će ostati zabilježen u glazbenoj knjižici hrvatske etno literature, kao i etno blues uradak glazbenika Tomislava Golubana koji je zvuk gajdi vješto uklopio u blues melodiju. 

Gajde Blues Tomislava Golubana

Gajde Blues Tomislava Golubana

1:07

Njihovo ime na arapskom "gaida" znači melodija. I to, punokrvna. Teško ćete pronaći dva gajdaša koji sviraju unisono jer je zvuk gajdi toliko bogat i začinjen da zvuči kao orkestar.  

U rimsko vrijeme govorilo se o "umilnom cvrkutu gajdi" (Foto: emz.hr)

Narodni drveni instrument dugo se uči svirati, a još duže izrađuje. Poznato je da njegova izrada traje gotovo dvije godine dok se drvo oraha, trešnje ili šljivovine, od kojeg se najčešće izrađuje, suši i dimi u posebnim uvjetima.  

- Premda je danas drugačije vrijeme i drugačiji svijet, vjerujem da i dan danas, negdje duboko u šumi, vile zaigraju kada netko zasvira gajde, dvojnice ili barem diplicu – o čudesnom svijetu tradicijskih glazbala govori Stjepan Večković.  

Stjepan Večković jedan je od malobrojnih kojih ih najbolje zna naštimati, a zna svirati i izraditi gotova sva puhačka glazbala. I to nije sve. Član je Ansambla Lado, godinama vodi seminare i škole folklora. Osnivač je Hrvatskog gajdaškog orkestra, Gajdaške akademije i Centra za tradicijska glazbala Hrvatske.

Neka tradicionalna hrvatska glazbala kao što su dude, strančica, gunge i vrste dvojnica potpuno je vratio u upotrebu. Njihovim jedinstvenim zvukom oplemenjuje nove, moderne skladbe - pamtite li njegov nastupe na Eurosongu? Bio je jedan od članova ekipe Borisa Novkovića 2005. godine u Ukrajini, a godinu nakon na atenskoj je pozornici zasvirao sa Severinom.

Kombinacija zvuka tradicijskog instrumenta i pop zvuka na europskoj pozornici (Foto: youtube.com) 

Večković: Gajde smo zasvirali puno prije Škota i Iraca

Mnogi i dalje vjeruju kako su gajde škotske ili irske, no one su se u Hrvatskoj svirale nekoliko stoljeća ranije. Tijekom 19. i 20. stoljeća u Slavoniji i Baranji s gajdašima se veselilo i plakalo, plesalo i pjevalo.

Večković surađuje s mnogim poznatim glazbenicima i grupama, nastupao je na pozornicama od Australije, Urugvaja, Omana, Bjelorusije, Turske do Japana i Malezije. Kao autor i koautor dobitnik je nekoliko diskografskih nagrada Porin.

Njegov projekt - Hrvatski gajdaški festival - postao je pozornica za ljubitelje gajdi iz cijeloga svijeta. Glazbenici iz Švedske, Turske, Irske, Španjolske, Italije, Slovačke, Bugarske, Japana, Kolumbije i drugih zemalja vjerno se vraćaju festivalu koji ove godine slavi jedanaestu obljetnicu.