(Foto: Grgo Jelavić/ Pixsell) (Foto: Grgo Jelavić/ Pixsell)

Proglas počinje stihovima koji bude sve one osjećaje štovatelja vezane za Festu: ''O sjajni grade nebeski,/otvori tvrđe zvjezdane,/i mučenika slavnoga/dočekaj pjesmom radosnom'', potom se podsjeća na neke Feste u znaku obljetnica te naglašava duh slavlja ovogodišnje Feste.

''Godišta prolaze, generacije se smjenjuju, užance zaboravljaju, a Festa traje. Obljetnice se nižu, jedna za drugom, velike i male. Tisućita obljetnica štovanja Parca 1972. U tada užarenoj političkoj klimi u Hrvatskoj sv. Vlaho otvara vrata slobodi. Veličanstveno slavlje i misa na otvorenom. U 2015. godini je završena temeljita obnova barokne Parčeve crkve i obilježena tristota obljetnica njezina postojanja. Godina 2016. proglašena je Godinom sv. Vlaha za Grad i Dubrovačku biskupiju, povodom 1700. godine njegova mučeništva u armenskoj Sebasti. U protekloj 2019. godini s ponosom smo slavili Festu koja je prije 10 godina stavljena na UNESCOV popis Spomenika nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.

Dio proglasa sv. Vlaha. (Foto: IKA/ screenshot)

Željeli bismo da nam ovogodišnja i sljedeća Festa budu uvod i priprava za veliku 1050. obljetnicu čudesnog ukazanja Sveca smjernomu župniku Stojku davne 972. godine. Produhovljeni, sjedi starac ukazao se i nestao, a onda po izboru i volji puka, zavazda ostao naš uzor, prijatelj i vjerni obranitelj.''

Na kraju se vjernici pozivaju na Festu riječima: ''Zato vjerni puče Konavala i Župe, Rijeke i Primorja, Pelješca i otoka dođite na Festu. Ugrijmo svoja srca na srcu koje nas ljubi i više od tisuću ljeta. Neka nas po njegovu moćnom zagovoru Gospodin oslobodi od bolesti grla i svakog drugog zla, Amen!''

(Foto: Grgo Jelavić/ Pixsell)

Uz dubrovačkog biskupa Matu Uzinića i rektora zborne crkve sv. Vlaha mons. Tomu Lučića proglas potpisuju festanjuli kapetan dr. sc. Ivica Đurđević-Tomaš i obrtnik kamenoklesar Ivica Vrlić.

Uz proglas Feste sv. Vlaha 2020. objavljen je i crkveni program Feste. Središnje misno slavlje na svečev blagdan, u ponedjeljak 3. veljače u 10 sati predvodit će gospićko-senjski biskup Zdenko Križić. Voditelji ovogodišnjeg trodnevlja je dominikanac fr. Domagoj Augustin Polanščak iz Zagreba.

(Izvor: IKA)