(Foto: osobna arhiva/s dopuštenjem) (Foto: osobna arhiva/s dopuštenjem)

Patricia Ávila Kuljiš iz Hrvatske zajednice u La Pazu u Boliviji, javlja:

"Činjenica da smo daleko od voljene domovine Hrvatske i zatvoreni kod kuće totalnom i obveznom karantenom u Boliviji, nije predstavila prepreku da bismo za proslavu Uskrsa, održalii običaje naslijeđene od naših predaka i ponosno širili našu kulturu. Kod kuće smo se prisjetili svih drevnih tehnika ukrašavanja jaja koje danas predstavljaju nematerijalnu baštinu zajednice. Učinila sam to zajedno sa svojom djecom, tako da i oni mogu poučavati i prenositi svojoj djeci ovu vrijednu umjetnost.

Koristili smo materijale koje smo imali kod kuće, pomoću kojih smo izradile boje: ljuske luka, ljubičasti kupus, špinat i repu te smo pomoću njih obojali jaja. Pomoću igala umetnutih u olovku i voska od svijeća uspjeli smo napraviti tradicionalne uzorke. 

Pisanice Patricije Avile Kuljiš (Foto: osobna arhiva/s dopuštenjem)

Ove godine od srca smo odali počast prekrasnom Zagrebu, pogođenom jakim potresom, izražavajući najdublje osjećaje umjetnošću ukrašavanja jaja pisanicom. Jaje obojeno u crno izražava tugu i bol uzrokovanu nedavnom prirodnom katastrofom koja se dogodila 22. ožujka. Međutim, ističe se crveno srce, simbol grada koje nikada neće prestati kucati dok u svojim srcima uvijek nosimo Zagreb i Hrvatsku.

Katedrala i crkva Svetog Marka izabrani su kao vjerski simboli Zagreba, pored ljepote i topline arhitektonske i umjetničke baštine. Ti su se simboli koristili u ukrašavanju jaja uz pomoć vrlo finih četkica koristeći prirodne boje. Katedrala je bila namjerno dizajnirana s cijelim tornjevima, što izražava želju da se oni vrlo brzo obnove i preporode u svoj svojoj svom ljepoti.

Za kraj, zadovoljni obavljenim poslom, uživali smo u uskrsnom hrvatskom doručku, koji je uključivao svježe pečeni slatki kruh - pincu, načinjenu prema receptu naslijeđenome od naše bake" - ističe Patricia Ávila Kuljiš.