(Foto: HRT/Reuters) (Foto: HRT/Reuters)

- Draga braćo i sestre, sretan Uskrs! Ovih tjedana život milijuna osoba naglo je promijenjen. Ostati u kući za mnoge je bila prigoda za razmišljanje, za zaustavljanje mahnitog ritma života, za biti sa svojim dragima i uživati u njihovom društvu. Međutim za mnoge je također vrijeme brige za budućnost koja se pokazuje neizvjesnom. Za rizik od gubitka posla, i za druge posljedice koje aktualna kriza nosi sa sobom. Ohrabrujem one koji imaju političku odgovornost da se aktivno zauzmu u korist zajedničkoga dobra građana, osiguravajući sredstva i instrumente nužne za omogućavanje svima da vode dostojanstven život - poručio je papa.

Spomen Kristova uskrsnuća diljem zemlje slavi se svečanim misama, koje u većim gradovima predvode nadbiskupi i biskupi, a zbog izvanredne situacije izazvane pandemijom koronavirusa i nemogućnosti vjernika da u svojim crkvama sudjeluju u misnim slavljima i liturgijskim obredima organizirani su prijenosi svetih misa na televizijskim i radiopostajama te društvenim mrežama.

Papa Franjo održao je u subotu navečer vazmeno bdjenje u praznoj bazilici sv. Petra. Na prvoj misi kojom se slavi Isusovo uskrsnuće, u vatikanskoj crkvi koja prima desetke tisuća ljudi, bilo je tek nekoliko vjerskih dužnosnika i vjernika. Bazilika je zatvorena zbog epidemije izazvane koronavirusom.