Foto: snimka zaslona/hsk.hr Foto: snimka zaslona/hsk.hr

Na mrežnim seminarima Hrvatskog sabora kulture (HSK), krovne organizacije kulturno-umjetničkog amaterizma u Hrvatskoj, rado sudjeluju i Hrvati iz Vojvodine, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Njemačke, otkrivaju iz Saveza udruga.

Sličan odaziv očekuju i na novom seminaru "Historia magistra vitae est" koji se bavi poviješću plesa i njegovom reperkusijom u sadašnjosti. Namijenjen je voditeljima plesnih skupina, plesnim pedagozima, koreografima i plesačima koji će putem ZOOM aplikacije biti održan dvije subote, 19. i 26. rujna, pod vodstvom baletne umjetnice Vlaste Rittig.

Vlasta Rittig (Foto: snimka zaslona/hsk.hr)

- Cilj je radionice osvijestiti plesne kulture kao kulture scensko-kazališne tradicije, sa zadatkom u razumijevanju kako se nekad plesalo i odgovore na pitanja tko pleše, kada, gdje, kako i zašto – stoji u pozivu HSK-a.

- Proučavanje povijesti svakako širi naše horizonte, osim znatiželje, širi i opseg našeg iskustva i razvija u nama sposobnost da uočimo vrijednost poznatog i nepoznatog ali isto tako i da učimo prepoznavati i razlikovati imitaciju od inovacije, uz poštovanje, toleranciju i kritički stav - ističe moderatorica online seminara Valentina Dačnik, stručna suradnica HSK-a.

Seminar starih plesova (Autorica: Mirjana Pavičić Žugec)

Seminar starih plesova (Autorica: Mirjana Pavičić Žugec)

5:00

Za radionicu je potrebno imati prostor oko 2x2m, prostirku i stolicu sa naslonom, poželjno je imati i plesnu obuću (posebno i sa malom potpeticom), ali nije neophodno. Dobro bi došao i plesni partner, poručuju organizatorice. Za prijavu je potrebno najkasnije do 17. rujna 2020. ispuniti prijavni obrazac