Blatska trpeza (Foto: HMI Dubrovnik/s dopuštenjem) Blatska trpeza (Foto: HMI Dubrovnik/s dopuštenjem)

HMI podružnica Dubrovnik organizira Program zajedno s Turističkom zajednicom Grada Dubrovnika, Ustanovom u kulturi "Blatski fižuli" i Turističkom zajednicom Općine Blato. 

U programu koji će se održati u prostorijama HMI  (Petilovrijenci 7  u Gradu) bit predstavljena knjiga "Blatska trpeza" autora Rade Kaštropila nakon čega će uslijediti prezentacija i degustacija tradicionalnih blatskih slastica s naglaskom na Blatsku lumbliju koja se u tome mjestu tradicionalno radi ususret blagdanu Svih Svetih.

Blatska lumblija (Foto: HMI Dubrovnik/s dopuštenjem)

Uz autora na predstavljanju će sudjelovati i predstavnica ustanove u kulturi "Blatski fižuli" Ivana Sardelić koja će obrazložiti poveznicu gastronomije i iseljeništva te predstavnica Turističke zajednice općine Blato Maja Šeparović koja će najaviti program 8. Dana blatske lumblije na kojem će se uz tradicionalne blatske slastice predstaviti i slastice otoka Korčule. 

Kolač od rogača (Foto: HMI Dubrovnik/s dopuštenjem)

"Gastronomija i autohtoni, tradicionalni kolači dio su povijesti koji može povezati Dalmaciju, naše otoke i naše iseljeništvo. Iseljenike iz područja Dalmacije u većem broju slučajeva povezuje jedna tragična okolnost, a to je da su se u većini slučajeva iseljavali iz neimaštine i skoro pa da se može reći potrebe za preživljavanjem. U tim vremenima velike neimaštine kada su materijalna dobra bila nedostupna za ponijeti jedino što im je preostalo ponijeti u nepoznati daleki svijet bili su okusi, mirisi i uspomene na svoj rodni kraj. Pa je tako velik dio njih i ponio i uspomene na jela koji su ih vraćali u djetinstvo i u mjesta u kojima su odrasla. 

Odlazeći nadali su se boljem životu i nadali se da neće zaboraviti mjesto iz kojeg su otišli. Među mnogobrojnim uspomenama i sjećanjima ponijeli su i sjećanje na blatsku lumbliju, njen okus i miris.

A zašto baš na nju? Blatska lumblija ima jednu posebnu simboliku koja je zasigurno bila prisutna i u svijesti ljudi koji su tih davnih godina odlazili. Blatska lumblija se u Blatu tradicionalno radila o blagdanu „Svih svetih“ / čije ime župa i nosi – župa Svih svetih / i radila se u spomen na one koje ne želimo zaboraviti koji su daleko od nas ili više nisu sa nama. I dan danas prisutna je ta simbolika blatske lumblije kao kolača nezaborava, kolača sjećanja. Prve generacije koje su odlazile iz Blata ponijele su uspomenu na taj kolač nezaborava koji ih je zasigurno podsjećao na rodni kraj i na sve one koje su tamo ostavili. Pa su nastojali i taj običaj zadržati u svom novom okruženju. Neizbježno je da se recept modificirao pod utjecajem kulture i gastronomije zemlje u kojoj su se nalazili, ali simbolika nezaborava i sjećanja ostala je prisutna i u trećoj generaciji koja još uvijek njeguje izradu ove tradicionalne slastice, ali prema receptu koji se s vremenom modificirao. U želji da se zadrži izvorna receptura, da se ne zaboravi ishodište tog gastronomskog unikata želja nam je uz pomoć modernih tehnologija približiti recepturu i postupak izrade svima onima koji su daleko od nas, a imaju preko svojih predaka poveznicu sa Blatom, preko sjećanja, fotografija, ali i same blatske lumblije. Činjenica da je opstala u iseljeničkim zajednicama skoro pa sto godina je podatak koji nas iznimno veseli, ali nam istovremeno daje i obavezu da ne dozvolimo vremenu koje neminovno prolazi da se zaboravi ona izvorna receptura i onaj tradicionalni način izrade", stoji u pozivu organizatora.