foto: snimka zaslona/HRT foto: snimka zaslona/HRT

Njegov inicijator Kraljić književnik je koji godinama živi u slovenskom Velenju, ali na hrvatsku obalu naše najsjevernije rijeke stalno se vraća. Tko bi mu zamjerio?!

U osvijetljenom labirintu svoje su poetske doživljaje čitali poznati hrvatski i pjesnici iz susjednih zemalja. Priliku da se predstave međimurskoj publici dao im je književnik Zlatko Kraljić, inicijator festivala: - I dok ja do tu dođem pa si sednem uz Muru, onda mi je na pamet palo. Imam ogromno prijatelja, pjesnika, kipara, sve vrste umjetnosti pa sam reko daj budemo se jedanput tu sastali.

Književnik Zlatko Kraljić (foto: snimka zaslona/HRT)

I sastali su se. I to već sedmu godinu. Ugledna pjesnikinja iz Podravine, Božica Jelušić tu je od početka. Kaže kako je rijeka inspiracija svim umjetnicima kroz stoljeća i faktor razumijevanja među civilizacijama: - Ako gledate rijeku kao jedan šav, šav kroz prostor, taj šav ne razdvaja već taj šav spaja, spaja pokrajine, spaja države, spaja ideje i mentalitete.

književnica Božica Jelušić (foto: snimka zaslona/HRT)

Međimurka Andrijana Kos Lajtman voli stvarati i nastupati u prirodi. Za svoj prvi nastup na Murakonu odabrala je radove iz posljednje zbirke "Stepenice za Stojanku K.": - Pjesme su različite,ali nekako generalno zbirka je obilježena dosta tamnim tonovima, motivima, temama smrti i stadanja, apsurda života i teških životnih situacija.

U općinskoj Turističkoj zajednici kažu kako su sretni što su unatoč pandemijskim ograničenjima uspjeli i ove godine organizirati festival: - Kroz niz godina održavanja jednostavno je prema mišljenju pjesnika, stručne javnosti poprimio jedan oblik. Smjestio se kao kvalitetna manifestacija i zaista smo zadovoljni što jedan takav događaj možemo kod nas upriličiti - ističe David Novinščak, direktor Ureda TZ-a Općine Sveti Martin na Muri.

Zato književni susret na obali Mure nije samo kulturni događaj nego i dio turističke ponude Svetog Martina na Muri.

(Ana Papec)