(Foto: Pixabay) (Foto: Pixabay)

Nova godina nije uvijek počinjala prvog dana siječnja. Tako je bizantska era počinjala 1. rujna, hebrejska 1. listopada, rimska od 24. travnja. Svaka reforma kalendara donosila je mnoge promjene pa nerijetko i novi datum za početak godine.

Tradiciju da se prvi siječnja uzima kao početak nove godine, uveo je Julije Cezar nakon reforme svoga kalendara koji se po njemu i nazvao - Julijanski. To je bilo i u skladu sa starom poganskom tradicijom i svetkovinama u čast Sunca koje je, po prilici u to doba, prošlo kroz prvi zimski solsticij i od toga trenutka noći postaju sve kraće, a dani sve duži - priroda je, dakle, upravo završila jedan svoj ciklus i sada slijedi obnova, novi život koji ima svoj zenit u ljetu, u obilju hrane, u žetvi. 

Proslava Nove godine razlikuje se od zemlje do zemlje, od kontinenata do kontinenata. Dok se u Europi novogodišnje slavlje odigrava uglavnom u ugostiteljskim radnjama ili na okićenim gradskim trgovima dotle se u južnim krajevima Sjedinjenih Država slavi na taj dan svečanost ruža, održavaju se ponoćne povorke tisuća ljudi u šarenim odorama i s mnoštvom najrazličitijih zastava. 

U Japanu su gradovi svečano urešeni i održavaju se beskrajne vatrogasne parade, a u Kini je sve u znaku vatrometa i maski pomoću kojih se izgone zli duhovi. No, bez obzira na te različitosti, jedno je sigurno: od godine koju je dočekao, skromno ili raskošno, već prema mogućnostima, svatko je nešto očekivao.

(Foto: Pixabay)

Francuzi daruju poštare

U Mađarskoj se na Silvestrovo peče pogača u koju se utisne novčić - onaj koji ga dobije u svojem komadu pogače očekuje bogatstvo. Na jelovniku je obavezno leća, bob, grašak – sve vrste povrća koje su 'mnogobrojne' jer su one garancija bogatstva u narednoj godini. Nikako se ne smije jesti perad da sreća u novoj godini ne bi odletjela. U ponoć se sluša himna, a ne bečki valcer.

U Argentini se Nova godina uvijek slavi s prijateljima, puno rjeđe s obitelji, slavi se vani, mnogi priređuju roštilji, a vatromet je gotovo obavezan. U Francuskoj ne jedu francusku salatu (kako možda mnogi misle) nego uglavnom hladni švedski stol, različite vrste domaćih kobasica, suhomesnatih proizvoda, sireva, morske plodove, školjke, domaće pite tj. quiche, a djeca dobivaju poklone – sitne novčane iznose. Osim djece, Francuzi za novu godinu daruju i svoje poštare, dostavljače novina... u znak zahvalnost za predanu službu tijekom cijele godine.

(Foto: Pixabay)

Šveđani ništa ne iznose iz kuće

U Italiju je stigao španjolski običaj da se prije ponoći jede 12 bobica grožđa kao simbol zdravlja i sreće sljedećih 12 mjeseci. Uz to se obično u ponoć, posebno na jugu Italije, mora nešto razbiti (tanjur, čaša, šalica) nešto bučno i lako lomljivo kako bi se otjeralo zlo iz nove godine. I Talijani, baš kao i Mađari, jedu leću jer se nekoć željelo da se količina pojedenih zrna leće u novoj godini pretvore u zlatnike.

U Švedskoj se slavi bučno s obaveznim vatrometom u ponoć. Jedna od tipičnih tradicija je bacanje cipela – ako bi cipela pala pokazujući prstima izlazna vrata kuće/stana, to je značilo preseljenje ili čak smrt. Ništa se ne smije nositi iz kuće kako se ne bi narušila sreća u novoj godini.

U Rumunjskoj su novogodišnje proslave obilježene plesovima i napjevima posvećenim kozi (rumunjski kapra), medvjedu - ursul i plugu - plugušorul. Šarenim i veselim maskama nastoje otjerati zimu i zle duhove te u Novu ući pročišćeni. Sorcova je novogodišnji simbol u Rumunjskoj - posebni buket napravljen od umjetnog cvijeća koji obično nose djeca.

Finci odlaze u saune

Na jugu, u Grčkoj djeca na Staru godinu obilaze susjedstvo i pjevaju pjesme kojima žele sreću u novoj godini. Prije nego što sat otkuca ponoć, u grčkim se kućama gase svjetla. Staroj godini tako i simbolično kažu zbogom. A najsretnija osoba u kući tada baca nar koji bude prigodno zavezan iznad ulaznih vrata. Što više sjemenki se rasprši to će sretnija nova godina biti. Zatim se vraćaju u kuću, pale svjetla i jede se vasillopita u kojoj se skriva novčić, najsretniji je onaj koji ga dobije.

U Finskoj je prije nove godine važno otići u saunu da se u novu godinu uđe pročišćena duha. Potom će mnogi Finci taliti metal na vatri te ga potom brzo ubaciti u hladnu vodu. Prema obliku metala proriče se što će se sve u novoj godini dogoditi.

U Španjolskoj slavlje počinje netom prije ponoći. Prati se odbrojavanje sata uz pripremljenih 12 bobica grožđa. Sa svakim otkucajem pojede se po jedna za sreću u svakom od 12 mjeseci naredne godine.

(Ivana Štefelić)